- Ildsjæle brænder ud: Erhvervsuddannelser trænger til eftersyn
Hvordan bliver fremtidens håndværkere klædt på til de stigende klima- og bæredygtighedskrav, der oftere og oftere møder branchen?
Det var et af de centrale spørgsmål, der blev diskuteret ved debatten 'Fremtidens håndværkere – klar til bæredygtighed i byggeriet' på hovedscenen ved Håndværk 2025.
Selvom tiden var knap, var otte personer blevet inviteret på scenen for at diskutere sig frem til (eller i hvert fald give deres besyv med), hvordan byggebranchen på hurtigst og bedst mulig vis bliver mere bæredygtig.
De otte panelister
- Helga Mathiassen, Formand, Snedker-Tømrernes Brancheklub i Storkøbenhavn
- René Lærke Christensen, Tømrersvend, Bjørns Træværk og Restaurering
- Michel Guldberg Frydendal, Selvstændig tømrer, Kimen Byg, Foreningen Rollemodel
- Mads Okking, Udviklingskonsulent, Dansk Håndværk
- Elias Dalgaard, Næstforperson, Lærlinge for Bæredygtighed
- Thomas Mikkelsen, Uddannelsesdirektør, NEXT Byg
- Alexander Tardini, Direktør, Andersen & Tardini
- Moderator: Kent Fonseca, Forretningsudvikler, Bæredygtighed, STARK
Ildsjæle brænder ud
Selvom meningerne var mange i den cirka 45 minutter lange debat, var der dog en grundlæggende enighed om, at man fra et uddannelsesperspektiv kunne gøre mere for at ruste de kommende generationer af faglærte til en grøn omstilling.
Elias Dalgaard, der er næstforperson i 'Lærlinge for Bæredygtighed' og går på teknisk skole i Roskilde, oplever et system, der ikke er gearet til en stigende efterspørgsel på en større inklusion af bæredygtigt byggeri i uddannelsen.
- Der er nogle ildsjæle på skolerne, som tager det til sig, som vi unge siger. Men jeg ser, at flere ildsjæle brænder ud, fordi de ikke bliver grebet af systemet. Når jeg har påpeget det, er jeg blevet mødt af en mur af manglende tid, ressourcer og omsorg. Jeg tror gerne, at folk vil, men at de ikke ved, hvor det skal starte, sagde han fra scenen.
Helga Mathiassen fra Snedker-Tømrernes Brancheklub påpegede allerede i 2016 under sin uddannelse, at der var behov for en grønnere uddannelse.
- Vi har travlt med den grønne omstilling, for vi har ikke råd til, at det går galt. Der skal fuld skrue på at klæde ungdomsuddannelserne på til at uddanne i bæredygtighed, sagde hun.
Mangler viden
Fra Dansk Håndværks Mads Okkings perspektiv var vurderingen, at der i højere grad er brug for et tværfagligt samarbejde mellem bygherrer, økonomiske interessenter og håndværkere. En tilgang, der er mere holistisk.
- Jeg mærker mange, som gerne vil og gerne vil ændre. Der mangler bare en enighed om, hvordan vi vil gøre det. Det handler om uddannelse og viden. For jeg ser mange folk, der gerne vil, og en generation, der er på vej, som ønsker at bygge bæredygtigt, sagde Mads Okking, der er udviklingskonsulent.
Thomas Mikkelsen, der er uddannelsesdirektør hos NEXT Byg, anerkendte, at de som institution har et enormt ansvar. Men samtidig er det et felt, hvor man fortsat mangler viden.
- Jeg synes, at vi begynder at mærke nogle unge mennesker, der kommer og efterspørger nogle bæredygtige tiltag. Vi står generelt set med en dagsorden, hvor man siger, vi mangler viden. Vi prøver at skabe viden, men vi har også brug for viden på uddannelserne, så vi har grobund for at give den rigtige uddannelse, sagde Thomas Mikkelsen.
Han påpegede også, at erhvervsuddannelsernes struktur godt kunne trænge til et gennemsyn:
- Jeg synes, at styringen af vores erhvervsuddannelse kunne trænge til et gennemsyn. Vi bliver vurderet på meget, men ikke på de grønne løsninger. Vi skal som sektor være bedre til at række ud til dem, der kan påvirke dagsordenen på skolen.