Hvordan kan vi stole på genbrugte byggematerialer?
Begrebet "urban mining" dækker over at udvinde materialer fra eksisterende bygninger og anvende dem i nye byggerier. Men det er en kompleks proces. Det er simpelt at bygge et drivhus af gamle vinduer, men kravene til genbrug i større nye projekter, som skal leve op til Bygningsreglementets krav, er langt mere omfattende. Arkitekter og ingeniører har brug for solid dokumentation, der garanterer, at de genbrugte materialer lever op til gældende standarder.
- For at kunne skalere genbrug af byggematerialer, så den bliver kommercielt interessant, kræver det dokumentation, siger Thomas Bruun, direktør i ETA-Danmark, og tilføjer:
- Man snakker meget om CO2-besparelsen ved at anvende brugte byggematerialer. Men hvad med bæreevnen, brandegenskaberne, isoleringsevnen osv.? Hvis man ikke kan redegøre for disse egenskaber, så er genbruget dømt ude.
Test af genbrugte materialer
ETA-Danmark tilbyder uvildige tekniske vurderinger og godkendelser af byggematerialer. Baseret på tests, udført efter EU-standarder, vurderes byggematerialers egenskaber. Dette er især vigtigt for genbrugte byggematerialer.
- Hvis man eksempelvis vil genbruge vinduer, der har siddet i et byggeri i 30 til 40 år, så skal man kunne dokumentere, at de opfylder kravene i det nye byggeri, de indgår i. Men de kan have vidt forskellige egenskaber nu, selv om de havde samme egenskaber, da de oprindelig blev produceret og monteret. Den udfordring skal vi finde en løsning på, forklarer markedschef i ETA-Danmark, Peter Glob Frandsen.
Der er behov for justering af regler
Det er blandt andet nødvendigt at tilpasse regler for nybyggeri. Peter Glob Frandsen forventer, at den kommende opdatering af EU’s byggevareforordning vil forbedre mulighederne for dokumentation af egenskaberne af genbrugte materialer, og dermed gøre dem kommercielt relevante. Men der er endnu ikke sket tilsvarende stillingtagen i Bygningsreglementet.
- Man har politisk besluttet at sætte CO2-aftrykket af genbrugte byggevarer til nul for at motivere branchen, uddyber Thomas Bruun, og fortsætter:
- Det er en god begyndelse, men ikke nok til at komme op i kommerciel skala.
Mursten bliver afrenset og genbrugt
ETA-Danmark har allerede hjulpet en række virksomheder med at dokumentere kvaliteten af genbrugte byggematerialer. Eksempelvis for mursten, der bliver indsamlet, renset, testet og genanvendt i nye projekter. Dokumentationen giver både bygherrer og rådgivere den nødvendige sikkerhed til at vælge genbrugsvejen.
I den nye cirkulære byggevareøkonomi vil ETA-Danmark som hidtil dokumentere produkternes egenskaber ud fra de velkendte standarder. Men der vil være højere fokus på, hvordan man kan korrelere test af udvalgte prøveemner med hele mængden af f.eks. brugte vinduer, så de genbrugte byggevarer fremstår med troværdige og veldokumenterede egenskaber.
Nedrivere, iværksættere og producenter
Fremover bliver det spændende at se, hvordan markedet for genbrugte byggevarer udvikler sig.
- Man kan forestille sig, at nedriverne kommer til at spille en rolle sammen med nye virksomheder, der specialiserer sig i specifikke typer af byggevarer. Etablerede byggevareleverandører vil måske tilbyde take back-ordninger, hvor de tager imod brugte produkter, frisker dem op og sender dem på markedet igen. Men lige meget hvad, så skal materialernes egenskaber dokumenteres, og det er her, ETA kommer på banen, slutter direktør i ETA-Danmark, Thomas Bruun.