23948sdkhjf

Faglært til fremtiden?

Med sit udspil til en reform af erhvervsuddannelserne ønsker regeringen at øge fagligheden, mindske frafaldet og gøre det meget mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse.
Under overskriften ”Faglært til fremtiden – bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser på vej” offentliggjorde regeringen onsdag sit ventede udspil til en fornyelse af landets erhvervsuddannelser.

Målet er, at mindst 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse i 2020. I 2025 skal tallet være oppe på 30 procent. Derudover skal flere af de, der påbegynder, også gennemføre. I dag er det næsten halvdelen, der falder fra undervejs, men i 2020 skal 60 procent gennemføre og i 2025 skal det være 67 procent.

- Unge, der vælger en erhvervsuddannelse, vælger en vej med mange gode job- og karrieremuligheder. Skal de unge have øjnene op for det, skal kvaliteten af uddannelserne forbedres. Vi vil skabe erhvervsuddannelser med et højt fagligt niveau og et attraktivt socialt miljø. Det skal gøre dem til førstevalg for mange flere unge, siger undervisningsminister Christine Antorini.

Ny struktur, adgangskrav og mere undervisning
Konkret ønsker regeringen at skabe en mere enkel struktur på landets erhvervsuddannelser. I dag er der 12 fællesindgange, hvor eleverne allerede fra begyndelsen skal vælge erhvervsuddannelse. Står det til regeringen ændret dette fremover til fire hovedområder, med et grundforløb på et år og gradvis specialisering. Det indebærer, at det tekniske grundforløb forlænges, og at det merkantile grundforløb forkortes i forhold til i dag. Grundforløbet opbygges, så eleverne får længere tid til at bestemme sig for den rigtige uddannelse.

Desuden indføres adgangskrav, så eleverne skal have mindst 02 i dansk og matematik ved afgangsprøven i 9. eller 10. klasse. Elever, der har uddannelsesaftale med en virksomhed, eller som via en forudgående ungdomsuddannelse opfylder kravet, kan også komme direkte ind. Der bliver også mulighed for optagelsessamtaler og forsøg med betinget optag.

Regeringen foreslår også, at eleverne skal have flere timer sammen med deres lærere – nemlig minimum 25 timer om ugen fra 2015. Det tal vil året efter stige til 26. Samtidig skal lærerne have pædagogisk efteruddannelse, og de skal udvikle sig fagligt gennem kortere ophold på virksomheder.

I alt prioriteres ca. 3 mia. kr. i perioden 2014-20 til initiativerne i reformen af erhvervsuddannelserne. De politiske forhandlinger omkring indholdet af reformen indledes nu. Målet er, at der bliver indgået en politisk aftale inden jul.

Læs mere om udspillet på http://www.uvm.dk/I-fokus/Faglaert-til-fremtiden
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079