23948sdkhjf

Kommende superarena er et hul i jorden (#5)

Der er sket ændringer i fundamentet, men ellers kører alt planmæssigt for hovedstadens nye eventsted.

I samarbejde med CRM-Byggefakta sætter Building Supply i løbet af denne samt forrige uge fokus på de 10 største byggerier, som hidtil er sat i gang i 2013. I dag er turen kommet til den nye multiarena i København, som er nummer fem på listen.

Når det sidste dørhåndtag efter planen er pudset i december 2015, så har København omsider sin første multiarena af international standard. Eller en såkaldt superdome, som det også kaldes ude i verden.

Arenaen kan huse almindelige indendørssportsgrene som håndbold, og den vil kunne lægge hus til koncerter i megaklassen og under mere fortættede og lydoptimerede rammer end i den overdækkede fodboldnationalarena Parken.

Alle storbyer omkring Danmark har forlængst fået deres egne arenaer i den klasse, og for få år siden blev hovedstaden indhentet og overhalet på hjemmefronten. Først af Malmø og senere af Herning, som i 2010 åbnede Jyske Bank Boxen og siden har huset masser af højt profilerede koncerter og internationale sportskampe i Midtjylland.

Efter årelange tilløb i København med mislykkede planer bag sig er byggeriet endelig i gang i Ørestad på Amager, hvor arenaen skal skyde op som den næste store kæmpe i det futuriske Ørestads-landskab.

Gruspude i stedet for beton
Det er stadig kun en bunke jord og en masse gravemaskiner, men byggeriet, som tog første spadestik i juni i år, er godt på vej. M.J. Eriksson er godt i gang med jordarbejde, kloakanlæg og dræn, og CG Jensen er ved at forberede betonarbejdet.

- Det går nogenlunde efter planen, siger Christian Spang Thomsen, som er projektchef for arenaen i selskabet Arena Cphx, der er bygherre.

Undervejs har man dog valgt at erstatte et planlagt betonfundament med en gruspude.

- Simpelthen for at spare tid og penge, som vi gør med en gruspude. Der er de helt samme styrkebetingelser ved at anvende en gruspude, siger han.

Entrepriserne bydes ud løbende, og man er omtrent halvvejs i hele serien. Den seneste aftale er indgået med Otis om rulletrapper og elevatorer.

- Og nu er sprinklerentreprisen tæt på at være lukket, mens vi udbyder stålentreprisen. De kommer som perler på en snor for tiden, siger Christian Spang Thomsen.

Dyrere end Herning
Svarene på de sidste spørgsmål om hele projektet er også lige på trapperne, for 15. oktober skal hovedprojektet foreligge, og så er alting omkring arenaen færdigprojekteret.

- I teorien, ja! Men sådan et hovedprojekt bliver altid gransket, og der vil altid være noget, der kan justeres. Det er en sædvanlig procedure, siger Christian Spang Thomsen.

Når arenaen efter planen åbner for publikum i december 2015 med et endnu ukendt åbningsarrangement, så har den kostet mere end dobbelt så meget som Jyske Bank Boxen i Herning.

Det er især mere ambitiøst design i luksuriøs, nordisk tradition, der trækker prisen op for København. Ud af et felt på 41 hold af rådgivningsvirksomheder var det et hold bestående af 3XN, HKS Architects, Arup, ME Engineers og Planit-ie, som løb med designopgaven.

Byggefakta: Copenhagen Arena
Pris: 700 mio. kr.
Byggestart: Juni 2013
Forventet afslutning: December 2015

Projektet er fra CRM-Byggefaktas database, som indeholder over 9.000 aktive danske byggeprojekter, dvs. stort set alle byggeprojekter i Danmark.
Se mere om konkrete projekter på www.byggefakta.dk.

Artiklen er en del af temaet Top 10.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063