23948sdkhjf

Uddannelsesudspil får blandet modtagelse

Tirsdag præsenterede regeringen sit længe ventede uddannelsesudspil, der får både ros og ris med på vejen fra branchens organisationer

En ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse er på vej. Det står klart efter tirsdagens pressemøde, hvor regeringen præsenterede et uddannelsesudspil, der desuden byder på en afskaffelse af EUX.

Den nye uddannelse, der får navnet EPX, er en to- eller treårig gymnasial uddannelse og vil være en sammenlægning af den almene 10. klasse, EUX, HF og Grundforløb 1, og på formiddagens pressemøde forklarede økonomiminister Stephanie Lose (V), at uddannelsen kan give adgang til såvel erhvervsuddannelserne som en universitetsuddannelse.

Større fleksibilitet

Det vil dog stadig være muligt at begynde på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, og hos Danske Byggecentre byder adm. direktør Palle Thomsen umiddelbart ændringen velkommen.

- Vi synes, at det erhvervs- og professionsrettede gymnasium er et spændende tiltag, der kan give flere unge en fleksibel vej til både erhvervsliv og videreuddannelse. Regeringen viser med denne reform, at de tager manglen på faglærte alvorligt, og det er et skridt i den rigtige retning, udtaler branchedirektøren i en pressemeddelelse.

Ifølge Danske Byggecentre er især fleksibiliteten i uddannelsesmulighederne et vigtigt element, og også hos Fagbevægelsens Hovedorganisation glæder formand Morten Skov Christiansen sig over, at de unge står til at få flere valgmuligheder.

- Det eneste reelle alternativ til gymnasiet er i dag erhvervsskolerne, og bare fordi man ikke er bogligt stærk, er det ikke sikkert, man er klar til arbejde på en byggeplads som 17-årig sammen med kolleger på ens forældres alder. Den gruppe har brug for en tredje vej – og det får den med EPX, lyder hans vurdering.

Hatten af

Også hos SMVdanmark er der umiddelbart begejstring over, at det almene gymnasie suppleres med et mere erhvervsrettet alternativ. Ifølge adm. direktør Jakob Brandt har reformen ligefrem potentiale til at blive ”en af de største og mest positive ændringer af vores uddannelsessystem i mange år”.

- EPX’en en gave til både de unge og til erhvervslivet. Fire ud af ti af de unge, der i dag går på gymnasiet, oplever, at undervisningen er for boglig og teoretisk. De får nu et alternativ, som vil være meget bedre for dem. Samtidig står vi som erhvervsliv med en stor og stigende mangel på dygtige faglærte. Her er jeg også helt overbevist om, at vi med reformen tager et stort skridt i retning af at kunne løse den udfordring, siger Jakob Brandt. 

Han roser samtidig regeringens ambition om at skabe en kvalitetsuddannelse og den økonomiske ramme med 2 mia. kr. i årlig finansiering og 4,8 mia. kr. til at indføre uddannelsen.

- Jeg tager hatten af for, at regeringen afsætter den økonomi, der skal til. EPX vil blive et naturligt førstevalg for rigtig mange unge. Uanset om de vil videre på en erhvervsuddannelse bagefter eller vælger en anden vej i livet.

Flere bekymringer

Træerne vokser imidlertid ikke ind i himlen, og hos Danske Byggecentre kan Palle Thomsen se potentielle udfordringer i udspillet, hvor der også lægges op til at hæve adgangskravet til HHX fra 5 til 6.

- Vi frygter, at en hævning af karakterkravet på HHX vil skubbe flere unge væk fra de merkantile uddannelser og i stedet over mod EPX. I dag vælger mange unge med en HHX-uddannelse en merkantil karrierevej, så vi frygter, at hvis de skubbes fra HHX til EPX, vil en del af dem vælge en anden retning end den merkantile, siger direktøren for brancheforeningen.

- Dette kan føre til en yderligere mangel på faglærte inden for de merkantile erhverv, hvilket vil få konsekvenser for danske virksomheder, der i forvejen har svært ved at rekruttere nok faglærte inden for handel og logistik, uddyber han.

Ligeledes giver det anledning til bekymring, at regeringen i samme ombæring har lagt op til at forkorte professionsuddannelserne med tre måneder, hvilket blandt andet vil ramme uddannelserne til bygningskonstruktør og diplomingeniør.

- Jeg er bekymret for, at regeringen her lægger op til at forkorte nogle af de mest succesfulde professionsuddannelser til diplomingeniør og bygningskonstruktør. Det er umiddelbart den forkerte vej at gå at ændre på velkørende uddannelser, der leverer det de skal og mere til, og som er meget vellidte i erhvervslivet, siger SMVdanmarks Jakob Brandt.

- Det er dog positivt, at regeringen vil åbne for flere internationale studerende, og at man vil hæve kvaliteten af uddannelserne, lyder det videre.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093