Randers Kommune skal undersøges: - Alle sten skal vendes
Der er fokus på Randers Kommune, når en række folketingspolitikere fredag sætter sig til rette omkring et mødebord i København.
Det er partiernes miljøordførere, der er kaldt sammen for at drøfte kommunens rolle og ansvar i sagen om skandalevirksomheden Nordic Waste, der truede miljøet og naturen i landsbyen Ølst syd for Randers fra sidst i 2023 og et stykke ind i det nye år.
Det skriver TV 2 Østjylland.
"Politikerne skal drøfte et kommissorium for en advokatundersøgelse af Randers Kommune og derudover et kommissorium for et eksternt udvalg, der skal se på en revision af miljøskadereglerne", skriver Miljøministeriet i en mail til TV2 Østjylland.
Blandt deltagerne er Nick Zimmermann (DF), og for ham er det vigtigt, at Randers Kommunes ledelses rolle bliver undersøgt.
- Jeg håber, der kommer til at være bred enighed om, at denne undersøgelse er hamrende vigtig, og at kommunaldirektøren, borgmesteren og hele topledelsen skal undersøges til bunds. Alle sten skal vendes, fastslår han over for TV2 Østjylland.
Til bunds i sagen
For Nick Zimmermann er det ikke så vigtigt, præcis hvordan undersøgelsen skal udformes. Bare der kommer en grundig, ekstern undersøgelse.
For Randers Kommunes egen undersøgelse, som blev lavet i foråret og i store træk frikendte kommunen, giver han ikke meget for.
- Den er ikke det stykke papir værd, som den er skrevet på. Vi skal have fundet ud af, hvordan det kunne gå så galt, og hvorfor byrådsmedlemmerne ikke har fået noget at vide om, hvor galt det stod til. Vi skal finde ud af, hvad borgmesterkontoret, direktionsgangen og miljøafdelingen har vidst, siger Nick Zimmermann.
Regeringen har tidligere meldt ud, at advokatundersøgelsen skal se på, om kommunens myndighedsbehandling har medført fejl eller forsømmelser.
- Vi skal til bunds i sagen om, hvad der gik forud for jordskredet i Ølst, så vi sikrer, at det ikke sker igen. Vi skal have undersøgt, om kommunen har levet op til sit myndighedsansvar. Samtidig skal der laves en grundig gennemgang af lovgivningen, så vi sikrer, at reglerne virker, som de skal, har miljøminister Magnus Heunicke tidligere udtalt om undersøgelsen.
Regeringen lagde dengang op til, at den uvildige advokatundersøgelse skal se på kommunens tildeling af blandt andet miljøgodkendelser til Nordic Waste A/S og DSH Recycling A/S samt kommunens tilsyn med virksomhederne helt tilbage fra marts 2017, hvor DSH Recycling A/S ansøgte om miljøgodkendelse, og frem til december 2023, hvor Nordic Waste A/S udsendte en pressemeddelelse om, at jordskredet var i gang.