Trio vil forvandle kendt bydel med syv højhuse
Ambitionerne er store for byudviklingsprojektet ”Fremtidens Brøndby Strand”. Her vil man forvandle et område på cirka 250.000 kvm - svarende til små 40 fodboldbaner - til en sammenhængende og varieret bydel.
Brøndby Kommune har i samarbejde med udviklingsselskabet AKF og pensionsselskabet Sampension ansøgt Ankestyrelsen om tilladelse til at etablere et arealudviklingsselskab.
- Specielt bymidten trænger til nyt liv. Netop derfor har det været vigtigt for os at finde den helt rigtige samarbejdspartner, udtaler Maja Højgaard (S), borgmester i Brøndby Kommune, i en pressemeddelelse.
Tusindvis af nye boliger
Visionerne for ”Fremtidens Brøndby Strand” har været undervej i flere år og omfatter blandt andet cirka 2.200 nye boliger samt etablering af en ny skole, detailhandel og infrastruktur.
Brøndby Strand blev for alvor udbygget i 1960’erne og 1970’erne for at afhjælpe bolignøden i hovedstaden og for at skabe datidens bud på moderne rammer til den almindelige dansker. Området, der ligger omkring 12 km fra Københavns centrum, byder på strand ud mod Køge Bugt og skov og karakteriseres især af en række højhuse samt tæt-lav bebyggelse.
I dag bor hovedparten af Brøndby Kommunes cirka 39.000 indbyggere i bydelen, der er udfordret på flere fronter, ligesom tiden er løbet fra nogle af områdets friarealer, funktioner og strukturer.
For at gøre området til et mere attraktivt sted at leve er flere greb i brug som helhedsplaner, nedrivningen af fem af de 12 højhuse i området og altså planerne om ”Fremtidens Brøndby Strand”.
Et afgørende mål er at sikre bydelen er et varieret boligudbud med forskellige ejerformer og boligstørrelser. Særligt er der fokus på at øge antallet af ejer- og andelsboliger i området, samtidig med at der også vil komme private lejeboliger, seniorboliger og nye almene boliger.
- Vi har allerede gode erfaringer med byudvikling i Brøndby Kommune, så vi glæder os til at bidrage til opførelsen af nye, attraktive boliger og til at indgå som medejer og partner i et arealudviklingsselskab, siger Ino Dimsits, adm. direktør i AKF.
Afgørende tilladelser
I det planlagte arealudviklingsselskab vil Brøndby Kommune eje 50 pct., mens AKF og Sampension deler de resterende 50 pct. i et fælles selskab. Inden da skal en række tekniske undersøgelser dog færdiggøres for at sikre, at projektets økonomi hænger sammen.
Foruden Ankestyrelsens accept, kræver stiftelsen af arealudviklingsselskabet også godkendelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Først når denne tilladelse foreligger, og en række igangværende tekniske undersøgelser er gennemført, kan parterne træffe en endelig beslutning om at igangsætte byudviklingen.
Hvis alt forløber som forventet, satser parterne på at kunne indgå en aftale i begyndelsen af 2025.