23948sdkhjf

Nye tal: Det er blevet dyrere at bygge boliger

Materialepriserne falder, men arbejdsomkostningerne vokser, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik

Prisen for at bygge nye boliger fortsætter op, og det er ikke uden betydning, om der er tale om enfamiliehuse eller etageboliger.

De samlede omkostninger ved boligbyggeri steg således med 0,4 pct. i andet kvartal 2024 i forhold til kvartalet før. Det viser tal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Delelementerne i byggeomkostningerne trækker dog i hver sin retning. 

Mens der er et fald i materialepriser på 1,5 pct., vokser arbejdsomkostningerne med 4,1 pct. Det sidstnævnte tilskrives overenskomstbestemte stigninger.

Løfter man blikket en smule ses det, at byggeomkostningerne samlet voksede med 1,6 pct. fra andet kvartal 2023 til andet kvartal 2024, fordelt på et fald i materialeomkostninger på 0,3 pct. og en stigning på 5,6 pct. i arbejdsomkostninger.

Tungtvejende materialepriser

De samlede byggeomkostninger er en sammenvejning af indeksene for enfamiliehuse og etageboliger, som henholdsvis steg med 1,3 pct. og faldt med 0,9 pct. i andet kvartal 2024 i forhold til kvartalet før.

Her spiller det ind, at materialer udgør en større andel af omkostningerne ved etagebyggeri end ved byggeri af enfamiliehuse.

Et nærmere blik på materialeprisernes indvirken på byggeriets underbrancher viser også markante forskelle.

I betonelementarbejdet faldt priserne på materialer således med 5,1 pct., mens el-arbejdet og vvs-arbejdet oplevede fald på henholdsvis 2,1 og 1,7 pct.

Det eneste fag, der oplevede stigende materialepriser, var jord- og betonarbejdet med 2,4 pct.

Til sammenligning var stigningen i arbejdsomkostningerne entydig: Alle fag steg, mest for el-arbejdet med 5,8 pct., og mindst for malerarbejdet med en 2,7 pct. stigning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094