23948sdkhjf

Region: Skimmelfund i hospitalsbyggeri kan håndteres

Forekomster af skimmel på Nyt Aalborg Universitetshospital får ikke betydning for tidsplanen, lyder det nu fra Region Nordjylland

Det får ingen betydning for tidsplanen på Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU), at der tidligere på året blev fundet forekomster af skimmel på supersygehuset. Planen er derfor fortsat at tage hospitalet i brug i 2026.

Efter vandindtrængen fra det utætte murværk på det nye nordjyske universitetshospital er der enkelte steder opstået vækst af skimmel. De steder, hvor der har været vandindtrængen, er nu blevet undersøgt af specialister, som vurderer, at forekomsten kan håndteres, så den ikke får betydning for indeklimaet

Regionsrådet fik tirsdag forelagt resultater af 36 nye prøver af mulig skimmel - boreprøver fra gulvene på universitetshospitalet. De viser, at betongulvene ikke er påvirket af vandindtrængning fra facader, og at betongulvene er tørre både i dybden og ind i lokalerne.

- Vi er vældigt lettede over, at vi nu kan dokumentere, at konsekvenserne af de meget ærgerlige vandskader kan håndteres, siger projektdirektør Asger Schou i pressemeddelelsen.

- I sidste ende betyder det jo alt, for indeklimaet på et nyt hospital skal selvfølgelig være i orden for patienter, pårørende og personale, fortsætter projektdirektøren.

Udbedrer fejl

Region Nordjylland har tidligere oplyst, at en del af hospitalets murkroner er lavet forkert. Kapslerne på toppen af murene er lavet, så vand kan sive ind i ydermurene. 

Tilsvarende har kosmetiske metalbånd i murene også ledt vand ind gennem fuger. Fejlene bliver udbedret.

Prisen for at reparere facaderne koster 20-25 mio. kr., og det kommer ikke til at ændre på tidsplanen, lød det i juni fra regionen.

"Låst inde"

Nu anføres det som vigtigt, at eksperterne ikke finder fugt over normalniveauerne.

- I de undersøgte områder er der ikke risiko for spredning af skimmelsporer fra de nederste betonlag til indeklimaet, og eftersom det er tørt, vokser skimmelen ikke, siger eksperter i skimmelsvamp, ph.d. Niels Papsø, Senior Chefrådgiver & Head of Laboratories hos Rambøll.

Klinisk professor Henrik Nielsen, overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, lægger i sin analyse af indeklimaet også vægt på, at sporerne er spærret inde bag tyk beton.

- Smittespredning med sporer fra skimmelsvampe sker gennem luften. Uden mulighed for spredning bliver indeklimaet ikke påvirket, og dermed får byggeriets forhistorie ingen betydning på dette punkt, når de planlagte udbedringer ved berørte vinduer er udført, siger professor Henrik Nielsen.

Region Nordjylland oplyser, at der er nedsat en taskforce, som skal overvåge, at prognoserne for indeklimaet holder.

Artiklen er en del af temaet De syge supersygehuse.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078