23948sdkhjf

Nyt forsøg vil gøre uønsket vand til energimotor

Kan spildevand forvandles til energi? I Ramme nær Lemvig har man undersøgt, om terrænnært grundvand kan renses og bruges i vandkrævende PtX-projekter

Mens Danseorkestret sang om at danse for regnen, kan man ikke just sige, at landets kommuner leverer samme muntre indslag, når kommer til det terrænnære grundvand.

For i flere kommuner kæmper man årligt med højtstående grundvand, hvor både kræfter og penge i større mængder bruges på at pumpe det ud i drænsøer eller i havet.

En af disse kommuner er Lemvig Kommune. Her pumpes enorme mængder terrænnært grundvand årligt væk, da det skaber problemer for både landbrug og boliger.

Men udfordringen kan dog snart blive vendt til muligheder.

I øjeblikket arbejder Klimatorium, Danmarks internationale klimacenter, på et projekt, der handler om at anvende vandet konstruktivt. Kort fortalt går det ud på at rense og genanvende det såkaldte problemvand og bruge det til i vandkrævende Power-to-X (PtX)-projekter.

Hvad er Power-to-X?

  • Power-to-X (PtX) dækker over en række teknologier, som alle tager udgangspunkt i, at strøm udnyttes til at fremstille brint. I Danmark taler man om Power-to-X, mens man i udlandet kalder det grøn brint eller ”electrofuels” (”e-fuels”)
  • Begge begreber beskriver den proces, hvor strøm og vand bliver lavet om til brint gennem elektrolyse. Brinten kan bruges direkte i eksempelvis lastbiler, færger eller industrien, men den kan også viderekonverteres til andre brændstoffer

Kilde: Energistyrelsen

Og netop i Lemvig Kommune er to store PtX-anlæg under planlægning. Anlæggene skal drives med energi fra store havvindmøller ud for kommunens kyst, og løser man udfordringen med at skaffe ultrarent vand i store mængder til PtX-anlæggene, kan et grønt erhvervseventyr være på vej.

-Det er en win-win situation, hvis vi kan skabe værdi ud af problemvandet. Alene fra to drænpumpestationer pumper vi årligt 14 mio kbm vand ud i Vesterhavet og Limfjorden, siger Lars Holmegaard, adm. direktør i Klimatorium i Lemvig, i en pressemeddelelse.

Brintproduktion på disse anlæg kræver store mængder ultrarent vand, og da drikkevand er en knap ressource, søger man at udnytte de enorme mængder problemvand, som ellers pumpes ud i havet.

- Det er højtstående grundvand, der er til stor gene for landbrug og boliger. Det bliver kun værre, så kan vandet udnyttes i brintprojekter, vil det være fantastisk, siger Lars Holmegaard videre.

Positive testresultater

PtX-anlæg har som sagt brug for ultrarent vand, så problemvandet skal igennem en renseproces for at kunne anvendes til produktion af brint. Det har man undersøgt i første fase af projektet, der involverer en bred partnergruppe.

Foruden Klimatorium er VIA, Aarhus Universitet, Krüger og Skovgaard Energy også involveret, der skal fjerne problemelementet fra problemvandet.

En del af projektet har været at bearbejde data via computermodellering, der kan illustrere og hjælpe med at forudsige, hvordan sekundavand (det man i Lemvig kalder problemvand) kan bruges til at forsyne PtX-anlæg.

Indtil videre har der været opadvendte tommelfingre at spore i det jyske.

- Vi har kortlagt mulighederne for at bruge sekundavand til PtX i brintproduktion med udgangspunkt i test-casen. Målet er både at afhjælpe problemer med for meget vand i terræn, gøre det overskydende vand til en ressource, og bidrage til at beskytte mod overforbrug af grundvandsressourcen, siger Mikkel Stokholm-Bjerregaard, innovationschef i Krüger i pressemeddelelsen.

Miljøvirksomheden har bidraget med rådgivning, kortlægning og evaluering af mulige renseteknologier.

Projektet, drevet af Skovgaard Energy, Vestas og Haldor Topsøe, vil blive finansieret gennem EU REACT med midler fra EU-regionalfonden og forventes at bidrage til en årlig CO2-reduktion på 8.200 ton fra 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095