23948sdkhjf

VVS-grossister: Ny struktur giver ikke lavere priser

Den nuværende rabatstruktur er langt fra optimal, men markedssituationen er for låst til, at grossisterne kan stille noget op på egen hånd.
Den nuværende rabatstruktur for VVS-installatørers køb hos grossisterne er langt fra optimal.

Det erkender Kim Holst, direktør i Rørforeningen, i kølvandet på tirsdagens udsendelse af forbrugerprogrammet ”Kontant” på DR.

Her blev det vist, hvordan urealistiske listepriser fra grossisterne er med til at sløre billedet af, hvad kunderne reelt betaler for, når de har en VVS-installatør på besøg. Og selv om grossisterne altså i udgangspunktet er klar til en ændring, ligger den ikke lige for.

- Rabatstrukturen anvendes som et matematisk udgangspunkt for optimal samhandelsaftale mellem grossist og installatør. Hvis kunderne gerne vil have lavet udregningsmodellen om, så vil de fleste grossister sikkert gerne efterkomme et samlet ønske fra alle installatører. En situation, hvor nogle kunder køber efter model A og andre efter B på kryds og tværs af grossisterne, vil dog imidlertid gøre priserne komplet uoverskuelige for installatøren, siger Kim Holst til Building Supply.

Læs også: Tekniq svarer igen på kritisk tv-udsendelse

Ifølge ”Kontant” ligger grossisternes listepriser mange gange over de indkøbspriser, private forbrugere kan finde på nettet, men Kim Holst advarer mod at lade sig narre af det billede.

- Selv om de danske VVS-grossister er blandt de mest effektive i alle de lande, vi har kendskab til, så vil en gennemgang af regnskaberne afsløre, at deres indtjening efter skat ikke er voldsom stor i forhold til omsætningen. Det vil derfor være farligt at tro, at en ændring af rabatstrukturen vil medføre lavere nettopriser til installatørerne - som dermed er tvunget til at hente indtjeningen fra timepriser alene. Så længe der ikke er fuld opbakning blandt alle kunder til at foretage dette skifte, virker det som en lidt låst situation, konstaterer Kim Holst og tilføjer, at en koordineret indsats med eksempelvis Rørforeningen som tovholder vil stride mod de konkurrenceretlige regler.

Læs også: Branchedirektør kritiserer urimelig stempling af VVS-branchen

Kim Holst understreger, at man som forbruger endvidere skal huske, at den autoriserede installatør anvender produkter, som ikke bare er optimale i forhold til løsningen, men som også overholder lovgivningen samt de særlige danske krav.

- Forbrugeren bliver ikke nødvendig lykkeligere på lang sigt ved selv at overtage ansvaret for materialevalg og anskaffelse - især ikke når den samlede regning ikke mindskes, da installatøren vil skulle indhente tabt avance på materialer via øget timeløn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11