23948sdkhjf

Ny analyse: Færre vælger at blive selvstændig

Andelen af selvstændige i Danmark er på retur, viser ny analyse fra SMVdanmark, som efterlyser politiske initiativer

Antallet af lønmodtagere buldrer derudaf, mens antallet af selvstændige går modsatte vej.  

Det er konklusionen i en ny analyse fra SMVdanmark, som bygger på data fra Danmarks Statistik. 

Ifølge analysen er der kommet 265.700 flere lønmodtagere fra 2008 til udgangen af 2022 og 20.300 færre selvstændige. 

Selvstændiges andel af beskæftigede er således gået fra at udgøre 7,6 pct. i 2008 til 6,1 pct. ved udgangen af 2022. Og spørger man SMVdanmark, så er det ikke uden konsekvenser, at Danmark i stigende grad bliver "et lønmodtagerland":

- Det betyder, at vi går glip af mange af nye virksomheder og dermed også potentielt af den vækst og udvikling, som nye iværksættervirksomheder skaber, siger Kasper Munk Rasmussen, ansvarlig for iværksætterpolitik i SMVdanmark. 

Netop SMVdanmark mener, at udviklingen kalder på politisk handling.

- Vi har brug for politiske initiativer, der kan vende udviklingen. Jeg har her store forventninger til den iværksætterstrategi, som regeringen barsler med deres udspil til. Og jeg håber, at Folketingets partier snart finder sammen om en bredt forankret aftale, der styrker vilkårene for selvstændige og iværksættere i Danmark til gavn for os alle sammen, siger Kasper Munk Rasmussen.

Ifølge organisationen vil initiativer som bedre adgang til finansiering, mindre bøvl og bureaukrati, lettere adgang til crowdfunding og mere fleksible barselsvilkår være elementer, der vil gøre det mere attraktivt at gå vejen som selvstændig og samtidig bidrage til "levedygtigheden blandt nye virksomheder".

Et lyspunkt

I analysen er der et lyspunkt, og det er, at antallet af kvindelige selvstændige stiger. I 2008 var der cirka 60.000 kvindelige selvstændige, mens tallet i 2022 var 65.000. Altså en stigning på 7,6 pct. Det betyder, at mere end hver tredje selvstændige nu er kvinde mod lidt over hver fjerde i 2008.

Det er især inden for velfærdsopgaver, at de kvindelige selvstændige erobrer markedsandele, påpeger SMVdanmark. 

- Det er en virkelig glædelig udvikling, at flere og flere kvinder vælger livet som selvstændig. Også selvom det desværre ikke opvejer det store fald vi ser i antallet af mandlige selvstændige, siger Kasper Munk Rasmussen. 

Han håber, at man fra politisk side vil se på, hvad man kan gøre for at understøtte udviklingen her.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097