23948sdkhjf

Grønne krav til nybyggeri i Danmark skærpes markant

85 pct. af alt nybyggeri anslås ifølge ny aftale at skulle bygges anderledes i fremtiden, oplyser minister

En række nye regler skal sikre en grøn omstilling af byggeriet i Danmark, og det vil medføre, at forventeligt 85 pct. skal bygges på en anden og mere klimavenlig måde.

Her håber regeringen at spare en halv mio. ton CO2, fremgår det af en aftale, som er indgået af et politisk flertal, oplyser Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

En halv mio. ton CO2 svarer til en pct. af de forbrugsbaserede CO2-udledninger i 2025 i Danmark.

Når 85 pct. af alt nybyggeri skal laves anderledes, er det naturligvis en omvæltning for branchen, anerkender social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Men hun mener ikke, det vil være et større problem - tværtimod vil det skabe flere job, siger hun.

- Modsat mange andre lande står grøn omstilling og økonomisk vækst ikke i modsætning til hinanden. Vi får arbejdspladser ud af den grønne omstilling. Så der har været stor opbakning til det, siger hun med henvisning til, at branchen ifølge ministeren har reageret positivt på kravene.

Der er tale om en stribe af nye krav, der skal gælde fra juli 2025.

Den store nyhed er, at CO2-grænseværdien, altså hvor meget CO2 byggeriet må udlede, strammes, og andelen af nybyggeri, der omfattes af grænseværdien, øges. Det er her, man finder årsagen til, at anslået 85 pct. af byggeriet skal laves på en anden måde.

Grænseværdien kommer til at ligge forskelligt alt efter bygningstypen.

Dog skal det, der defineres som særligt samfundskritiske bygninger, undtages fra at overholde grænseværdierne.

Det kan være fængsler, vandværker, Forsvarets bygninger og hospitaler. Også uopvarmede bygninger under 50 kvm undtages.

Pernille Rosenkrantz-Theil siger, at det kan være svært for den slags bygninger at komme under grænseværdierne for CO2-udledning, da der for eksempel kan være brug for at have tungt materiel opbevaret, og det derfor skal bygges på en anden måde.

- Hvis man ikke har brug for det, kan man af egen drift lægge sig efter det (grænseværdierne, red.).

Men ville det ikke give mere på klimagevinsten at lade kravene gælde som udgangspunkt - og så kunne der søges om dispensation?

- Det giver sig selv, at hver eneste bygning, der bygges mere grøn, giver noget på regnskabet. De samfundskritiske bygninger udgør alt andet lige en relativt lille del af det samlede byggeri i Danmark. Og der er meget bureaukrati forbundet med at skulle søge dispensation hver eneste gang, siger hun.

I 2021 blev der indgået en aftale om en ny strategi for bæredygtigt byggeri, og det er den aftale, der bygges videre på nu.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093