23948sdkhjf

Region droppede tilsyn ved Nordic Waste: Kunne have afværget katastrofen

Omfattende jordskred ved Nordic Waste i december kunne være undgået, hvis Region Midtjylland havde gennemført et tilsyn som planlagt, vurderer eksperter. Kritisabel dumping fortsatte i månedsvis

I sommeren 2023 droppede Region Midtjylland et planlagt tilsynsbesøg ved den skandaleramte miljøvirksomhed Nordic Waste.

Den beslutning kan have fået vidtrækkende konsekvenser.

Det vurderer eksperter i Radio4’s podcastserie “Millionærerne der skred.”

Regionen burde nemlig have opdaget, at virksomheden hældte jord direkte udover en skrænt på toppen af lergraven i Ølst, som ligger udenfor det område, hvor regionen i 2018 gav dispensation til at fylde jord på.

Netop den praksis fik ifølge forskningscenteret GEUS jordskredet til at accelerere og begrave et område nær landsbyen Ølst i mudder.

- Hvis de havde gennemført det planlagte tilsyn og var gået rundt på pladsen for at se, hvordan der blev fyldt jord op, så burde de også have opdaget det, hvis virksomheden i stor stil læssede jord af et sted, hvor regionen ikke har givet tilladelse til det, siger Thomas Budde Christensen, ekspert i miljøtilsyn og lektor ved Roskilde Universitet.

Som konsekvens vurderer han, at virksomheden ville få et påbud om straks at stoppe med at smide jord fra de to aflæsningssteder.

Regionen erkender, at det er “meget sandsynligt,” at de havde opdaget aflæsningen af jorden uden for de tilladte områder, hvis tilsynsbesøget var gennemført som planlagt.

GEUS konkluderer på baggrund af flyfotos, at Nordic Waste begyndte at læsse jord af fra toppen af skrænten i april 2023. Dumpingen fortsatte frem til december.

- Hvis man var stoppet med at hælde ting ud fra kanten før, så var jordskredet også stoppet før eller givetvis ikke gået i gang i det omfang, som vi så. Så det er helt sikkert, at skredet ikke havde udviklet sig, som det udviklede sig, hvis man var stoppet med det her tidligere, siger Kristian Svennevig, seniorforsker ved GEUS.

Fra lergravens vestlige kant gled jorden ned og skubbede til de millioner af tons, som allerede lå i bunden. Det fik jordskredet til at accelerere, forklarer han.

Nordic Waste hældte i alt jord svarende til lasten fra mere end 14.000 almindelige lastbiler udover skrænten fra april til december 2023.

Region Midtjylland skriver i et svar til Radio4, at “det var hensigten at føre tilsyn i sommeren 2023, men det er en løbende prioritering af opgaver, der har udskudt det.”

Regionen fastholder, at de levede op til deres tilsynspligt.

- Der er ikke krav til tilsynsfrekvens, og regionen havde ikke oplysninger, som gav anledning til skærpet opmærksomhed på daværende tidspunkt, lyder det.

Ifølge Radio4s oplysninger indgår aflæsningen af jord fra de to punkter på toppen af lergraven i politianmeldelsen, som Region Midtjylland indgav i maj; regionen ønsker ikke at forholde sig til oplysningen.

Det er formelt et søsterselskab til Nordic Waste, som regionen har ført tilsyn med. Det skyldes, at virksomheden DSH Recycling i 2018 fik den dispensation, der lå til grund for driften hos Nordic Waste.

Erhvervsfolkene, der stod bag Nordic Waste og DSH Recycling, ønsker ikke at forholde sig til lovligheden af den beskrevne praksis.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08