23948sdkhjf

Økonomisk rod tvinger kommune ud i ny milliongaranti

Byrådet i Odsherred måtte torsdag stille endnu en kommunegaranti i forsøget på at redde det lokale forsyningsselskab

Odsherred Forsyning har uretmæssigt brugt knap 110 mio. kr. uden at hente den fornødne garanti hos kommunen. 

Det kom frem på gårsdagens byrådsmøde, hvor begge punkter på dagsordenen omhandlede den kriseramte forsyning.

Her havde Odsherred Forsyning i første omgang bedt om en ekstra kommunegaranti på knap 110 mio. kr. 

- Det er nogle penge, som de skal bruge. Og som de desværre allerede har brugt, konstaterede viceborgmester Niels Nicolaisen tørt på mødet.

Forsyningen har nemlig foretaget en række investeringer uden at hente den påkrævede garanti fra kommunen først. 

I notatet fra kommunen fremgår det:

"Det er problematisk at Odsherred Forsyning har foretaget investeringerne inden de har fået godkendt en kommunal garantistillelse. Ydermere er det kritisabelt at økonomien i hvert selskab under Odsherred Forsyning ikke har været holdt adskilt".

Til TV2 Øst kalder borgmester Karina Vincentz det kritisabelt, at Odsherred Forsyning har blandet økonomien for selskaberne sammen:

- Det er noget værre rod, der dukker hele tiden nye oplysninger op, og når man tror, det ikke kan blive værre, så dukker der noget nyt op.

De 110 millioner, som forsyningen uretmæssigt har investeret, er blandt andet gået til en elektrisk slamsuger, udgifter til renovering og til en række projekter i et sommerhusområde.

Forundret og kritisk

Diskussionen om en forøget garanti foregik i et reduceret byråd. 

Fem byrådsmedlemmer var på forhånd erklæret inhabile i sagen, herunder tidligere medlemmer af bestyrelsen i Odsherred Forsyning, Mathias Hansen og Maria Liv Holck.  Borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) er ligeledes inhabil, da hendes mand er tidligere bestyrelsesmedlem. 

Flere medlemmer udtrykte under behandlingen bekymringer ved at stille yderligere garantier til forsyningen.

- Det er egentligt ganske fornuftige penge at bruge. Men det er kritisabelt, at økonomien i selskaberne ikke har været adskilt. Det er jeg dybt forundret og meget, meget kritisk over for. Det er en kritik, jeg retter mod direktionen, at det ikke er gået som det skulle, sagde byrådsmedlem Julie Larsen Jacobsen (DF).

Trods en overvejende modvilje mod at risikere større tab, valgte et flertal alligevel at vedtage garantien af hensyn til forsyningssikkerheden hos kommunens borgere.

Odsherred Forsyning i frit fald

  • Skandalen begynder at rulle i efteråret 2023, da budgettet for et fjernvarmeprojekt skrider. Det oprindelige budget på 950 mio. kr. bliver øget med 3-400 mio. kr
  • Projektet omfatter udrulning af fjernvarme til 2.500 nye kunder i Asnæs, Hørve, Vallekilde, Fårevejle St. og Fårevejle Kirkeby
  • I januar 2024 bliver forsyningens økonomidirektør bortvist, og i marts bliver han politianmeldt af forsyningen for sin rolle i den kuldsejlede økonomi
  • Odsherred Forsyning standser i april alle fjernvarmeprojekter, og forhandler exit-klausuler med de berørte entreprenører. På dette tidspunkt er anlægsomkostningerne opjusteret med yderligere 200 millioner til nu at runde 1,6 mia. kr.
  • Siden har både bestyrelsesformand Mathias Hansen og administrerende direktør Fanny Villadsen trukket sig fra deres poster. Lasse Westh-Overgaard er udpeget som ny økonomidirektør og Susan Münster er valgt som ny bestyrelsesformand. Det udestår, hvem skal efterfølge Fanny Villadsen som administrerende direktør for forsyningen.

Uhensigtsmæssig selskabskonstruktion

Næste punkt handlede om en lignende garanti på 110 mio. kr., som kommunen i 2023 stillede til opførsel af forsyningens nye domicil.

Den garanti var ulovlig.

"Der er en række forhold knyttet til kommunens garantistillelse, og den oprindelige konstruktion med Odsherred Forsyningsservice A/S som långiver har været uhensigtsmæssig/ulovlig.", skriver kommunen.

Det 'uhensigtsmæssige' er, at Odsherred Spildevand efter planen skal udfylde størstedelen af det kommende domicil. 

Og da en kommune ikke må stille garanti for serviceselskaber, hvor et vandselskab har primær anvendelse, var denne garanti ulovlig.

Et par juridiske krumspring har imidlertid sikret, at garantien alligevel kan stilles. 

Kommunen må nemlig gerne stille garanti til et vandselskab, og derfor er låntager blevet ændret fra Odsherred Forsyningsservice til Odsherred Spildevand A/S, Odsherred Vand A/S og Odsherred Tømning A/S.

Det er dog en forudsætning for den nye garanti, at der ikke må være tale om "garantistillelse for en kriseramt virksomhed".

Odsherred Kommune hæfter for samlet 1,069 mia. kr. til lån optaget af forsyningsselskaber - de 920,5 mio. kr. er garantier til Odsherred Forsyning.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14