Rådgiverkæmpe giver alle adgang til LCA-database
Bedre og mere konsistente data, så branchen og beslutningstagere kan lave sammenligninger og bæredygtigheds-benchmarks for specifikke bygningstyper, er afgørende for at forbedre bygningers bæredygtighed.
Men disse data er ikke blevet delt offentligt. Indtil nu.
Rambøll gør sine beregninger af klimaaftrykket på 130 byggeriprojekter, der dækker 10 forskellige bygningstyper, på tværs af seks lande frit tilgængelige for alle aktører i byggebranchen globalt, så de kan benchmarke deres CO2-reduktionsstrategier. Det sker med databasen "CO2mpare."
- Vi har en kæmpe udfordring med bygningers klimapåvirkning. Den eneste måde, vi kan komme videre på, er ved at dele viden om, hvad der virker, og hvad der ikke gør, siger Lars Riemann, Executive Director for Byggeri i Rambøll, i en pressemeddelelse.
Rådgiverkæmpens database indeholder viden om klimaaftrykket fra de såkaldte A-faser i en bygnings livscyklusvurdering, altså fremstillingen af byggematerialerne, transport af dem fra fabrik til byggeplads og klimapåvirkningen fra energiforbrug under byggeprocessen.
- Med de data, vi nu stiller til rådighed, får nøgleinteressenter i byggebranchen værdifuldt input til at definere deres udgangspunkt eller baseline, forklarer Lars Riemann.
Investorerne i ryggen
Med et stadigt stigende pres for at reducere CO2-udledningen er investorer og ejendomsudviklere nødt til at forstå det typiske CO2-niveau i bygninger for at kunne træffe beslutninger på et velinformeret grundlag. Den gængse antagelse er, at jo lavere klimaaftryk en bygning har, jo større interesse er der for at investere i den eller være lejer af den.
- Ejendomsudviklere og entreprenører ønsker at reducere CO2 i deres projekter og sikre, at de er attraktive investeringsobjekter, og den nye database er netop designet til at hjælpe branchens aktører med at benchmarke deres mål. Og de har investorerne i ryggen, når pensionskasserne for eksempel skyder deres penge i fonde og beslutter, at fonden skal investere i bygninger med mål om lav CO2-udledning, siger Lars Riemann.
Hovedparten af projekterne i databasen er på nuværende tidspunkt i Nordeuropa, men data fra byggerier på de fleste kontinenter vil løbende blive indarbejdet for at udvikle en mere omfattende global forståelse for CO2-reduktion af byggeriprojekter.