Markant forskel på optimismen hos ingeniører og arkitekter
En ny analyse fra Danske Arkitektvirksomheder viser, at konjunktursituationen for branchen er i svag bedring efter et par turbulente år. I hvert fald hvis man skal tro blandt andet bankernes renteprognoser for 2024.
Det gælder især de rådgivende ingeniører, der, som analysen påpeger, har det væsentligt bedre end de fleste arkitektvirksomheder i øjeblikket.
Det giver sig udslag i, at ingeniørselskabernes konjunkturindikator i analysen er positiv, med en værdi på 10, hvor arkitektvirksomhedernes indikator er på -10.
- De store forskelle mellem arkitekt- og ingeniørvirksomhederne skal ses i lyset af, at der blandt andet er store anlægsprojekter i gang, og at mange renoveringsopgaver for eksempel er af teknisk karakter, der ikke i første omgang kalder på arkitektkompetencer, siger Henrik Garver, adm. direktør hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).
En solid bund
Flere ingeniører end arkitekter har også på et tidligere tidspunkt stillet sigtet ind mod større tekniske anlæg, energisektoren, erhvervsbyggerier og pharma-industrien, der boomer i øjeblikket.
Så erhvervs- og energikunderne udgør med andre ord en mere solid bund for ingeniørselskaberne end for arkitektvirksomhederne, samtidigt med, at rentefølsomheden er større for arkitekttegnestuerne.
Ramt på aktiviteten
Det er dog heller ikke alle ingeniørvirksomheder, som står i en gunstig konjunktursituation, påpeger FRI-direktøren.
- Især de store ingeniørvirksomheder klarer det godt, hvorimod de mindre ingeniørvirksomheder også er ramt på aktiviteten. Det kan skyldes, at flere ingeniører af lidt mindre størrelse er mere eksponerede mod byggeri og renoveringsopgaver, siger Henrik Garver.
Men byggebranchen som helhed går stadig 2024 i møde med mere usikkerhed, end vi har set i lang tid, fastslår adm. direktør hos Danske Arkitektvirksomheder, Lars Storr-Hansen, der på baggrund af organisationens seneste analyse ikke ser grund til at trække i festtøjet.