23948sdkhjf

Ringovnen på Nivaagaard Teglværk renoveres

Ringovnen på Nivaagaard Teglværk bliver nu renoveret med økonomisk støtte fra Købstædernes Forsikring.
Købstædernes Forsikring støtter renovering af den eneste bevarede cirkulære ringovn i Danmark med 100.000 kroner. Projektet forventes at være færdig i begyndelsen af december.

Ringovnen består af en muret ovn med 15 brændkamre og en overbygning i træ, hvor den bærende konstruktion er udført af solide træstolper. Men konstruk-tionen er begyndt at skride og for at afstive konstruktionen og holde stolperne på plads skal der opsættes fire store kryds af stålwire og stålrør.

Mursten til brokvarterernes byggeboom
Ringovnen var et stort teknisk fremskridt. Den betød, at mursten kunne tørres og brændes i en løbende produktion og i stort tal, cirka 20.000 mursten dagligt. Samtidig betød den nye teknik, at energiforbruget pr. sten blev halveret. Før tog en produktion op til tre uger med opvarmning, brænding og efterfølgende afkøling af de brændte sten.

300 millioner mursten blev produceret på Nivaagaards Teglværk mellem 1870 og 1967, da Ringovnen blev lukket. En stor del blev sendt til København til det byggeboom, der var på Nørrebro og Vesterbro i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.

Senere leverede teglværkets ringovn de karakteristiske lyse, gule mursten til kendte byggerier som Blidah Park i Hellerup, Terrasserne i Fredensborg og Romerhusene i Helsingør. Også en del af Grundtvigskirkens fem millioner mursten kom fra Nivå.

Teglværks fremtid sikret
-Vi er glade for, at Købstædernes Forsikring med en donation på 100.000 kroner kan hjælpe med at sikre Nivaagaard Teglværks fremtid, siger erhvervs-assurandør i Nordsjælland Carsten Haslund, Købstædernes Forsikring. Han tilføjer:

-De frivillige bag Ringovnsinstitutionen yder en stor og vigtig indsat for at bevare en del af Danmarks kulturarv og et vigtigt fabriksanlæg fra den tidlige industrialisering i Nordsjælland. Som forsikringsselskab for de mindre og mellemstore virksomheder, føler vi os tæt forbundne med deres indsats.

Efter næsten 100 års drift stoppede Ringovnen i 1967. Den forfaldt indtil en gruppe lokale i 1984 startede Den selvejende institution Nivaagaard Teglværks Ringovn, der har til formål at restaurere og sikre bygningen for eftertiden.

-I 1984 tog vi fat med at istandsætte bygningen, og den blev fredet i 1985, siger økonomiansvarlig Erik Huber-Olsen og formand Jørgen Berthelsen fra bestyrelsen. De fortsætter:

-Vi har løbende modtaget uvurderlig støtte fra Kulturarvstyrelsen, Fredensborg kommune og private fonde til vedligeholdelsen. Nu er det påkrævet med en større indsats for at sikre den bærende konstruktion, og de 100.000 kroner fra Købstædernes Forsikring er en stor hjælp.

Fakta om renoveringsprojektet
Bygherre: Nivaagaard Teglværks Ringovn selvejende institution
Rådgiver: Klaus Nielsen Rådgivende ingeniørfirma, Nivå
Udføres: Maj-december 2013
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094