23948sdkhjf

Første offentlige bygherre er med: Kræver strammere regulering af byggeriet

Gruppen af mere end 380 organisationer og virksomheder, der bakker op om langt strammere regler for CO2-udledning i nybyggeri via Reduction Roadmap, tæller nu den første kommune

Rødovre Kommune tilslutter sig nu Reduction Roadmap, der som ambition har at få stillet strengere krav til byggeriet i Danmark, så det bliver mere bæredygtigt.

Udover at være den første kommune bliver den sjællandske kommune også den første offentlige bygherre, der tilslutter sig ambitionen om øget regulering.

- Vi vidste det godt i forvejen, og den seneste tids nyheder har kun sat alvoren endnu mere i relief, påpeger Rødovres borgmester Britt Jensen (S), i en pressemeddelelse.

- Hvis vi kan skrue ned for udledningen af CO2 i nybyggeri, vil det gøre en stor forskel, viser Reduction Roadmaps beregninger, og derfor synes vi, det er vigtigt at signalere bred opbakning til opfordringen, fortsætter hun.

Folkene bag Reduction Roadmap gæstede - som tidligere beskrevet i Licitationen - Boligudvalget ved et ekspertmøde på Christiansborg tidligere på måneden.

Alliancens opfordring til regeringen lyder konkret, at det danske LCA-krav til nybyggeri skal ned på 5,8 kg CO2/kvm/året, hvis vi skal overholde Parisaftalens mål om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grad i 2030. I dag er bygningsreglementets krav som bekendt på 12 kg.

Nu er de offentlige organisationer med

- Det er i forvejen usædvanligt, at en hel branche selv beder om at blive reguleret, men omstillingen kræver det brede partnerskab på tværs af branchen. Med Rødovre Kommune har vi nu også de offentlige organisationer repræsenteret i samarbejdet, og det betyder rigtig meget, siger Sinus Lynge, partner i Effekt Arkitekter, som er en af initiativtagerne til opfordringen.

Opfordringen har opbakning bredt i både byggebranchen og længere ud i erhvervslivet, herunder i Dansk Erhverv, BAT-kartellet, MT Højgaard og NCC, ligesom grønne organisationer som Rådet for Grøn Omstilling og tænketanken Concito også bakker op.

- Ens rammer for alle vil skabe den nødvendige efterspørgsel og skabe en sund konkurrence om at komme først med de bedste løsninger. Det vil bringe Danmark foran i konkurrencen på det globale byggemarked, udtaler Mikkel Schlesinger, som er medinitiativtager og partner i arkitektfirmaet Cebra.

Kort om Reduction Roadmap 2.0

Reduction Roadmap er udviklet af Effekt, Cebra og Moe/Artelia i et tværfagligt samarbejde med forskere og NGO’er i dansk byggeri. 

Den tværfaglige arbejdsgruppe har primært bestået af Emil Vindnæs (Effekt), Martin Møller Vilhelmsen (Cebra), Steffen E. Maagaard (Artelia), Rasmus Søgaard (Artelia), Jeppe Bennett Krabbe (Effekt), Kasper Reimer (Effekt), Sinus Lynge (Effekt), Mikkel Schlesinger (Cebra), og Dani Hill (Effekt).

I korte træk viser Reduction Roadmap 2.0, at hvis vi skal overholde Parisaftalens mål om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grad i 2030, så skal det danske LCA-krav sænkes fra det nuværende niveau på 12 CO2E/kvm/år til et gennemsnit på 5,8 CO2E/kvm/år

I skrivende stund har mere end 380 danske virksomheder og organisationer tilsluttet sig Reduction Roadmap 2.0 

Har allerede forpligtet sig på klimakampen

Offentlig bygherrer vurderes at stå for op mod halvdelen af byggeriet i Danmark. Det gør kommunerne til centrale aktører på byggemarkedet og vigtige stemmer i den del af klimadebatten. 

Britt Jensen håber derfor, at flere kommuner vil følge Rødovres eksempel.

- Alle landets kommuner er en del af DK2020, hvor vi forpligter os til at leve op til Parisaftalens krav om nuludledning af CO2 i 2070. Vi har med andre ord alle forpligtet os på klimakampen, og hvis vi kan gøre noget for at komme hurtigere i mål, er det en fordel for alle, ikke mindst når det endda kan give den danske byggebranche en konkurrencefordel globalt, siger borgmesteren.

Hvad indeholder en livscyklusvurdering (LCA)?

Bygningens LCA er opdelt i faser. 

Beregningsværktøj anvendes til indtastning af information om byggeriet, hvor resultat for CO2-belastning udregnes. 

Opgørelse indeholder: 

  • Anvendte byggevarer og mængder (generisk data eller miljøvaredeklaration/EPD) 
  • Energiforbrug til bygningsdrift (emissionsfaktorer) 

Det er frivilligt at bruge eksempelvis LCAbyg som beregningsværktøj

Kilde: Social- og Planstyrelsen

Læs mere om: LCA
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127