23948sdkhjf

Hæderspris til træbyggeri er et vigtigt signal om bæredygtighed

Foreningen Træ i Byggeriet gentager succesen fra sidste år og hylder igen Årets Bæredygtige Træbyggeri

Foreningen Træ i Byggeriet lancerede sidste år prisen Årets Bæredygtige Træbyggeri, der tildeles danske byggerier med et bæredygtigt perspektiv gennem anvendelse af træ. Prisen gik sidste år til bofællesskabet Kløverbakken i Odder, og nu er det igen muligt at nominere de træbyggerier, som man mener, fortjener at vinde dette års udgave af den prestigefyldte pris.

- Vi ser frem til at se de mange spændende projekter, der nomineres til prisen i år. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at der er mange kvalificerede kandidater derude, og de positive vinde for træbyggeriet øger feltet af potentielle kandidater, lyder det fra sekretariatschef i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen.

- Sidste år var det bofællesskabet Kløverbakken, der endte med at vinde prisen. Det gjorde de blandt andet, fordi de havde indtænkt bæredygtighed i flere parametre af projektet. Eksempelvis havde aktørerne bag projektet inkluderet de kommende beboere i beslutningerne om materialevalg, udformningen og beplantningen. Her lå fokusset på, at byggeriet primært skulle bygges af træ, og desuden var det vigtigt for dem at fremme den lokale biodiversitet, fortæller Lauritz Rasmussen.

Erfarne fagfolk i dommerkomiteen

Det er nu og frem til den 31. december 2023 muligt at nominere byggeprojekter via Træ i Byggeriets hjemmeside.

Bedømmelseskriterier

Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriets opføres bæredygtigt. For at blive nomineret til Årets Bæredygtige Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:

  • Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2023
  • Byggeriet skal være et træbyggeri
  • Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende beregningsregler
  • Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til lavemissionsklassen (den frivillige bæredygtighedsklasse) iht. gældende lovkrav (<8,0 kg CO2 ækvivalenter/m2/år)
  • Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret
  • Der skal sammen med nomineringerne vedlægges plantegning, billeder samt illustrationer af byggeriet.

Kilde: Træ I Byggeriet

- Alle har mulighed for at nominere det byggeri, de mener, er Årets Bæredygtige Træbyggeri 2023. I den forbindelse vil det være både bygherren, arkitekten, ingeniøren og entreprenøren, der vinder prisen, da det er vigtigt for os at signalere, at et bæredygtigt byggeri er noget, man skaber i fællesskab, lyder det fra Lauritz Rasmussen, som også er en del af dommerkomitéen.

Dommerkomitéen består igen i år af erfarne fagfolk inden for byggebranchen, herunder Martin L. Petersen, adm. direktør i Frøslev Træ, Mikael Koch, arkitekt og direktør hos Træinformation, Rob Marsh, Head of Sustainability i C.F. Møller og Lauritz Rasmussen, sekretariatschef i Træ i Byggeriet.

Vinderen af prisen afsløres på Build in Wood-konferencen den 22. maj 2024 i København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079