23948sdkhjf

Nye EU-krav til byggematerialer undervejs – få gratis rådgivning

142 små og mellemstore virksomheder kan komme på forkant af udviklingen via et projekt om ECO-design. NordDanmarks EU-kontor står bag, og der er tilmelding nu.
EU skærper i nær fremtid kravene til byggematerialer og ønsker kravene tænkt ind i hele byggeprocessen fra arkitektens bord til entreprenørens udførelse. Et nyt byggedirektiv træder i kraft den 1. juli 2014 og EU arbejder desuden på at udvide ECO-design direktivet til også at omfatte byggematerialer som for eksempel vinduer, vandhaner og toiletter inden 2015.

142 små og mellemstore virksomheder kan i løbet af det næste års tid få hjælp, hvis de ønsker at komme på forkant med udviklingen. NordDanmarks EU-kontor administrerer et nyt EU-projekt, hvor man tilbyder virksomheder, der fremstiller byggematerialer og komponenter hertil, en dags gratis rådgivning med en energiekspert. Her vil virksomhederne blive introduceret til ECO-design tankegangen. I den fokuserer man på hele livscyklus for et givent byggemateriale, altså både oprindelse, grundlæggende forarbejdning, transport, fremstillingen af det givne byggemateriale, dets brug, bortskaffelse og helt eller delvise genbrug. Kort sagt fra vugge til vugge.

Projektet kaldes EDECON og styres af NordDanmarks EU-kontors afdeling Enterprise Europe Network.

Eksperthjælp til de interesserede
- Vi har samlet et hold af nordjyske eksperter til opgaven, fortæller projektleder Karen Rubæk Hvistendahl:

Energi Nord, Energibyen Frederikshavn, miljøforvaltningerne i Hjørring, Frederikshavn, Thisted og Aalborg kommuner, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark (NBE) plus eksperter fra Alucluster Kolding.

Når EU i nær fremtid vil tænke især energi ind i krav til byggematerialer og byggesektoren, skyldes det, at 40-45 procent af det aktuelle europæiske energiforbrug hidrører fra bygninger og at yderligere 5-10 procent bruges til at fremstille og transportere byggematerialer.

Hidtil har ECO-design direktivet kun omfattet energiforbrugende apparater som f.eks. køleskabe og opvaskemaskiner i private hjem. I lyset af klimatruslen og det store energiforbrug i bygninger, ser EU nu også på krav til byggematerialer, som ikke selv forbruger energi, men som alligevel har indflydelse på energiforbruget, når de anvendes, f.eks. vinduer.

Eksperterne indleder besøgene på de virksomheder, der melder sig, i september. Bagefter modtager hver enkelt virksomhed en handleplan med forslag til forbedringer. EDECON projektet forudser, at ca. 12 virksomheder vil gå videre og implementere hele eller dele af deres handlingsplan. De vil så kunne få endnu et gratis dagsbesøg af en ekspert, herunder evt. hjælp til at søge midler fra danske ordninger eller EU-fonde i deres bestræbelser på at indarbejde ECO-design tankegangen i deres produkter.

EDECON kører sideløbende i fem andre EU-lande og munder blandt andet ud i en bog med eksempler på, hvordan virksomheder kan ECO designe deres byggematerialer, og hvordan man får en hel branche i en region til at arbejde med ECO-design.

Fakta
Navn: EDECON – EcoDEsign for the CONstruction industry
Periode: 1. september 2013-30.august 2014
Beløb: Ca. 1,8 mio. kr.
Deltagende lande: Danmark, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Estland og Slovenien
Administration: NordDanmarks EU-kontors afdeling Enterprise European Network
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078