23948sdkhjf

Sweco skal forme sønderjysk stormflodssikring

Nyt skridt i arbejdet med at sikre Gråsten Havnefront mod fremtidige oversvømmelser 

Gråsten og resten af Sønderborg-området blev ramt af historiske oversvømmelser i forbindelse med stormfloden sidst i oktober 2023. Og risikoen for stormfloder forventes kun at bliver større i fremtiden.

Nu har Sweco fået til opgave at hjælpe Sønderborg Kommune med at skabe den rette stormflodssikring af Gråsten Havnefront.

Arbejdet sker i forbindelse med, at Sønderborg Kommune har iværksat en plan for realisering af stormflodsbeskyttelse af havnen. Det er en proces, der har været i gang over længere tid i forlængelse af vedtagelsen af kommunens klimatilpasningsplan i 2022. I juni i år besluttede Natur- Klima- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune, at der skal udarbejdes et konkret projektforslag.

- De fremtidige oversvømmelser kan blive højere end den, vi så for tre uger siden, og de har store omkostninger for beboere og virksomheder. Derfor er det vigtigt, at vi får omsat projektet i Gråsten Havn til en god stormflodssikring, som er en fælles opgave mellem kommunen og de lodsejerne, der bor ved vandet, udtaler Maria Frost Andresen (v), næstformand i Natur-, Klima- og Miljøudvalget, i en pressemeddelelse.

Sweco har derfor fået til opgave at udvikle projektforslaget for den samlede strækning langs Gråsten Havnefront i dialog med Sønderborg Kommune, beboerne og lodsejerne samt opstille et grundlag for bidragsfordelingen.

Rådgiverfirmaet starter arbejdet i denne måned. Der ventes at der ligger et projektforslag og et forslag til bidragsfordeling klar i juni måned 2024.

Tekniske løsninger og rekreativ merværdi

Stormflodssikringen skal beskytte området fra Sildekulevej ved Gråsten Plejecenter til den højvandsmur, som blev opført i 2021 på Fiskenæsvej. I området er der rækkehuse, parcelhuse og etagebyggeri, Gråsten Plejecenter, to roklubber, en café samt et havneområde. Det er desuden en populær strækning af Gråstenstien, som fører videre til Gråsten Slot.

Stormflodssikringen tager udgangspunkt i højvande op til kote 2,5, som ifølge Sønderborg Kommunes klimatilpasningsplan, svarer til en forventet 100-årshændelse i 2070. 

I projektforslaget fra Sweco skal der sikres med tekniske løsninger i form af eksempelvis diger, søjle-bjælke løsninger og højvandsmure. Projektforslaget skal desuden udformes, så det også skaber rekreativ merværdi for området, og gavner fællesskabet på havnefronten.

Sønderborg Kommune har ansøgt Kystdirektoratet om støtte til projektet fra statens pulje til kystbeskyttelse. Puljen blev søgt i september, og der forventes svar i december 2023.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094