23948sdkhjf

Vandparkering skal sikre Aarhus mod vandmasserne

Dige nordvest for Aarhus er seneste våben i kampen mod oversvømmelser

De sidste par uger har det været tæt på at gå galt. 

Ekstremt regnvejr, mens alle vanddepoter var fulde og jorden mættet af vand, truede mange aarhusianere med alvorlige oversvømmelser. Aarhus slap dog i det store og hele for alvorlige oversvømmelser.

Nu skal midlertidig parkering af regnvand mindske risikoen for alvorlige oversvømmelser af omgivelserne omkring Brabrand Sø og dele af Aarhus midtby i fremtiden.

Til formålet er der fundet egnede arealer nordvest for Aarhus kaldet Maden.

- Maden kan gøre, at Aarhus bliver mindre udsat, når det regner i lange perioder, så vi de næste mange år forhåbentlig ikke behøver bekymre os om meget værre scenarier end det, vi oplevede i sidste uge og i 2020 (hvor Aarhus Midtby meget tæt på at blive oversvømmet, red.), udtaler Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse.

1,1 mio. kubikmeter vand

Maden ligger mellem Tilst og Harlev og består primært af landbrugsjord, men også dele af en golfbane. Undersøgelser viser, at det er teknisk muligt at parkere 1,1 mio. kbm vand i området.

Måden, vandparkeringen skal foregå på, er ved at bygge et dige, hvor ådalen er smal, så det i særlige situationer bliver muligt at parkere vand fra Lyngbygård Å ved Maden, inden det løber videre ned i først Årslev Engsø og derefter videre til Brabrand Sø og ned gennem midtbyen ud mod slusen ved Dokk1.

Lige nu er en forundersøgelse blandt lodsejerne i gang. Den skal afklare, om de vil indgå aftale om at lade dele af deres marker oversvømme for at undgå alvorlige oversvømmelser omkring Brabrand Sø og dele af Aarhus Midtby.

Projektet er stadig i sin forundersøgelse, og hvis alt går vel, kan projektet gennemføres i 2025.

Med klimafremskrivninger frem til 2070 vil der statistisk set være behov for vandparkering i Maden hvert 50.-75. år. Detailfasen skal fastlægge, hvordan styringspraksis skal være.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125