Garvede entreprenører: Spritny entreprenøruddannelse rammer plet
Overalt i bygge- og anlægsbranchen råber virksomhederne på kvalificeret arbejdskraft. Og nu skal en spritny uddannelse være med til at skabe mere velkvalificeret og veluddannet arbejdskraft.
Uddannelsesstedet Mercantec i Ulfborg i Vestjylland var således fornylig rammen om et introduktionsmøde for virksomheder i entreprenørbranchen, som kunne høre om brancheforeningen DM&E’s entreprenøruddannelse, der har et forløb på tre år.
På den nye uddannelse lærer eleverne alt, hvad der hører til faget. Det gælder bl.a. rørlægning, kloakering og maskinføring.
Uddannelsen er ny, og derfor er der endnu ingen studerende, men etableringen af uddannelsen foregår på baggrund af en række forespørgsler til DM&E, som så har undersøgt mulighederne for at lave et længere forløb, hvor alle væsentlige elementer for en entreprenør er med, skriver DM&E i en pressemeddelelse.
Bygger videre på succes-uddannelse
- Vi har fået mange forespørgsler på at lave en uddannelse som dækker de opgaver, som en mindre entreprenør udfører. Flertallet af vores medlemmer udfører jo alle typer kloakopgaver, men også mange andre ting, som veje og andet anlægsarbejde. Derfor undersøgte vi mulighederne. Nu har vi en bredt dækkende pallette af viden, som både virksomheden og den enkelte medarbejder kan få stor gavn af, forklarer branchedirektør i DM&E, Bent Juul Jørgensen.
Kursuskoordinator på Mercantec, Christine Thorhauge fremhæver, at skolen siden 2012 har høre stået for uddannelsen som maskinfører.
- Den uddannelse har været en stor succes. Nu har vi så i samarbejde med DM&E lavet entreprenøruddannelsen, som er kraftigt udvidet og væsentligt bredere i forhold til det at være maskinfører. Her kommer de traditionelle entreprenørkompetencer nemlig med, siger Christine Thorhauge.
Supergodt initiativ
Per Elmose fra Marius Pedersen A/S, der også er anlægsentreprenør, og var gæst på introdagen fornylig, betegner den nye uddannelse som et ”supergodt initiativ”.
- Det er en bred uddannelse, som giver et rigtigt godt fundament. Og selv om det fortrinsvis er mindre entreprenørmaskiner, de kører med, så er det også de mange andre opgaver, som giver en forståelse for, at for eksempel projektlederen kommer forbi med sine ønsker, siger han.
Maskinerne fylder meget på uddannelsen, men det er op til den enkelte at udfylde tiden med at blive klogere på de emner, hvor man ikke ved så meget.
- De fleste der kommer her, kan køre en maskine, og der er ikke meget forskel på at køre mindre og større maskiner. Jeg har selv brugt rigtigt meget tid på at tillære mig de elementer der indgår i at blive formand, for det er mit mål, siger Mads Bonde, der arbejder hos entreprenør Svend E. Madsen. Han er blevet færdig med maskinføreruddannelsen, som altså nu er en integreret del af entreprenøruddannelsen.
Læs også: Entreprenør-elever for flere kompetencer
Der er erfaring for, at nogle af de studerende godt kan have nogle læsevanskeligheder, men det er man fra skolen fuldstændig indstillet på, og det har vist sig at være en succes. Skolen har både lærerkræfter og tekniske hjælpemidler der gør, at læsehæmmede også kan komme igennem uddannelsen.
- Jeg er ordblind, og har fået rigtigt god hjælp til det, og jeg er kommet igennem på lige fod med de andre på holdet, siger Magnus Buch. Han arbejder i Nørre Nebel Entreprenørforretning og har kørt samme forløb igennem som sin kollega Mads.
De studerende lærer at gennemføre projektforløb med planlægning, tilladelser, tegninger, prissætning mv. og med en endt eksamen er man også uddannet rørlægger, og udover selve entreprenørmaskinen har man også et modul om kranarbejde med entreprenørmaskiner og mobilkran.
Frisk med to mand
GSC Anlæg fra Gørlev på Sjælland er en af de virksomheder, som gerne vil have to mand afsted på uddannelsen:
- Det ser virkeligt spændende ud. Det eneste krav jeg har, er at der skal noget GPS-undervisning med ind i forløbet. Hvor det ligger, er mig underordnet, men at arbejde med GPS-udstyr, 2D og 3D maskinstyring er i dén grad blevet vores hverdag, siger indehaver Christen Clemmensen fra firmaet, der havde taget et par kolleger med. Han har kun ros til overs for initiativet for de forhold, som skolen tilbyder:
- Det er meget fine forhold, og at man som studerende kan bo og spise for 100 kr. pr. dag, er da helt fantastisk. Men når jeg sender to mand afsted, er det jo også to mand, jeg investerer i og skal undvære. Derfor skal de også kunne noget, når de kommer tilbage. Men omvendt ved jeg også godt, at vi er nødt til at investere i medarbejdere, understreger han.