23948sdkhjf

Afviser klage mod stor feriepark på sukkerfabrik

Ferielejligheder ude i vandet er del af projektet på Møn, hvor bagmændene nu håber at lande aftale og dermed holde tidsplanen

Siden 2022 har har to klager bremset arbejdet med en stor feriepark på og ved den gamle sukkerfabrik i Stege.

Men ikke længere. Miljø- og Fødevareklagenævnet har afgjort sagen ved at afvise klagerne, som blev indsendt af Bevaringsforeningen Stege Nor og Norets opland. 

Det skriver TV2 Øst.

Sukkerfabrikken Møn, som projektet meget passende hedder, omfatter cafeer, wellness og hotel samt 475 ferieboliger på land plus 25 hytter placeret på pæle i vandet samt en ny strand og vandaktiviteter.

De to – nu afviste – klager knyttede sig dels til Kystdirektoratets tilladelse til anlæg ved kysten og på søterritoriet, herunder 25 ferieboliger på fire meter høje pæle i bugten. Dels kommunens lokalplan for landarealerne.

Med klagenævnets afgørelse skulle en kilde til usikkerhed, som har præget investorernes tilgang, være ryddet af vejen. Nu skal der sikres aftale for at få gang i byggeriet inden maj 2025, som skulle være frist for en godkendelse fra Kystdirektoratet.

- Vi har et håb om, hvis vi kan få landet nogle af de aftaler, vi har gang i nu, at få startet op på en eller anden måde til næste år - i slutningen af året, siger Niels Solon, medejer af Sukkerfabrikken Møn og ansvarlig for udvikling og salg af feriebyprojektet, til TV2 Øst.

Udvalgt for otte år siden

"Sukkerfabrikken Møn" har været undervejs i flere år. I november 2015 blev planen udvalgt som en del af Statens Forsøgsordning, hvor regeringen udvalgte en række turismeudviklingsprojekter langs Danmarks kyster. Disse projekter skulle have kvaliteter, der kunne tiltrække mange udenlandske turister samtidig med, at de kunne integreres i kystlandskabet.

Projektet i Stege består af tre overordnede etaper, som spænder fra oplevelsescentret "Sukkerhuset" over pæleboliger og hotel til butikker og rekreative arealer.

I foråret 2022 godkendte Vordingborg kommune den nye lokalplan, der muliggør etablering af 500 nye ferieboliger, med i alt 37.800 nye kvm ned til vandkanten- Kystdirektoratets godkendelse sikrede tilladelse til at bygge 25 ferieboliger på pæle på vandet.

Stege Sukkerfabrik

I 1884 etablerede De Danske Sukkerfabrikker en ny fabrik i Lendemarke ved Stege.

Sukkerfabrikken havde eget havneanlæg og skib, og fra Pollerrup øst for Stege anlagdes en lille roebane til fabrikken. Fra 1930'erne blev lastvogne det foretrukne transportmiddel. Fabrikken havde endvidere fem saftstationer på Møn og Sydsjælland, bl.a. Mern Saftstation mellem Vordingborg og Præstø. På saftstationerne blev sukkersaften presset ud af roerne og pumpet til fabrikken gennem rørledninger.

Stege Sukkerfabrik var Møns første store industrivirksomhed og øens største arbejdsplads. Fabrikken havde både fastansatte arbejdere, især smede, og sæsonarbejdere, der kom ind fra landbruget. I forbindelse med fabrikken ligger både arbejder- og funktionær-/direktørboliger, som dog ikke er opført af fabrikken selv.

Stege Sukkerfabrik lukkede i 1989.

Fabrikken omfatter cirka 10 bygninger og dækker et areal på over to hektar. Bygningerne er opført i røde mursten, og senere tilføjelser er tilpasset det oprindelige byggeri. Den monumentale hovedbygning fra 1884 er tegnet af arkitekt L.P. Fenger. 

I 1956 opførtes to nye siloer, og i 1970'erne en halbygning i funktionalistisk stil. Den sidste tilbygning er en kantine fra 1985.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094