Facaderne krakelerede: Nu vil kommunen rive skoler ned
Løse og revnede facadeplader på en række skolebygninger i Lolland Kommune har i flere omgange ført til afspærringer og lukninger af bygninger i blandt andet Holeby og Horslunde.
Nu er et drastisk og permanent skridt på vej. Skolebygningerne skal ganske enkelt rives ned.
Med Lolland Kommunes netop vedtagne budget for 2024 peger de folkevalgte således på, at der skal findes penge til nedrivning af Horslunde og Holeby skoler. Allerede i juni i år besluttede byrådet at nedlægge skoletilbuddene i de to byer.
Facadeskader på skoler og haller på Lolland
- I juni 2021 kom det frem, at en række bygninger i Holeby og Horslunde Landsbyordninger, Holebyhallen og Ravnsborghallen, samt STU i Hunseby er bygget efter en model, der med tiden kan give alvorlige facadeskader.
- Facaderne består af faste moduler med en forplade og en bagplade i en sandwich-konstruktion. De første undersøgelser viste, at flere forplader havde revet sig løs, enkelte havde revner, og andre krummede udad på midten.
- Bygningerne blev derfor lukket midlertidigt i sommeren 2021, sikret grundigt og taget i brug igen. Siden har Lolland Kommune i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Lyngkilde ført løbende tilsyn med alle bygninger. Det løbende tilsyn var den direkte årsag til, at den to-etages bygning i Holeby Landsbyordning blev taget ud af brug i oktober 2022.
- Rapporterne fra Lyngkilde peger på, at der ikke er en akut nedstyrtningsfare i bygningerne, men at facadernes levetid er udløbet. Der peges derfor på, at der hurtigst muligt bør tages stilling til bygningernes fremtid, det vil sige renovering, hvis de fortsat skal være i brug.
- Økonomi- og Erhvervsudvalget blev præsenteret for analysen i oktober, men ønskede en second opinion. Niras har udarbejdet en ny vurdering, og konklusionen er den samme.
- Samlet vil en fuld renovering koste 263 mio. kr., og det er vel at mærke uden modernisering, viser tal offentliggjort i december 2022.
- I juni 2023 besluttede byrådet at nedlægge skoletilbuddene i Holeby og Horslunde. Med budget 2024 , som blev vedtaget i oktober 2023, valgte politikerne, at man ville finde penge til nedrivning af skolebygningerne med næst kommende budget.
Skolebygningerne er bygget efter en model, der med tiden kan give alvorlige facadeskader. Facaderne består af faste moduler med en forplade og en bagplade i en sandwich-konstruktion. På flere kommunale bygninger i Lolland Kommunes bygninger havde en række forplader revet sig løs, nogle var revnet, og andre krummede udad på midten.
Byggesystemet, der brugte den særlige facadekonstruktion, er brugt til at opføre skoler over hele landet. Blandt andet i Aalborg Kommune, som tidligere så sig nødsaget til at renovere skoler for betydelige beløb.
En kvart milliard til renovering
På baggrund af problemerne på skolerne i Holeby og Horslunde har Lolland Kommune fået foretagen gennemgang af bygningerne. I oktober sidste år kunne Licitationen berette, at prisen for at renovere skole plus hal i Holeby var vurderet til 131 mio. kr., mens regningen i Horslunde var anslået 70 mio. kr. Prisen for at rettet op på en anden skolebygning plaget af problemer i facaderne, STU i Hunseby, var 65 mio. kr.
Kommunen præsenterede lignende tal for en renovering i december 2022. Det var vel at mærke uden modernisering regnet med i prisen.
– Og det ser ikke godt ud. Bygningerne er udtjente, så enten skal vi lukke skolerne, eller også skal vi renovere for flere hundrede mio. kr., sagde borgmester Holger Schou Rasmusse (S) i den forbindelse.
System brugt i 120 bygninger
De facadeskadede bygninger i Lolland Kommune er opført op gennem 1950'erne og 1970’erne under konceptet Danske Typeskoler, som også er brugt i bl.a. Vejle og Aalb.
Byggesystemet er udviklet af det aalborgensiske entreprenørfirma Bach & Egmose sammen med arkitektfirmaet Villy G. Hansen & K.W. Orland. Systemet sikrede et billigere byggeri - nogle steder op mod 20 pct. billigere end traditionelt byggeri.
Byggekonceptet er ifølge magasinet Ingeniøren anvendt på mindst 120 bygninger i hele landet så som plejehjem, kollegier og kontorbygninger.
Facaderne, der er problemer med, består af faste moduler med en forplade og en bagplade i en slags sandwich-konstruktion. Ved de første undersøgelser stod det klart, at flere forplader havde revet sig løs, enkelte havde revner og andre krummede udad på midten. Det sidste kan være et tegn på overbelastning eller manglende sammenhæng til bagpladen.
Borgmesteren pegede samtidig på faldende børnetal som en faktor i den - dengang - fremtidige beslutning om skolelukninger. I både Holeby og Horslunde er færre elever, end skolerne er bygget til, og elevtallet ser ud til at falde yderligere.
Tager stilling til haller senere
Nedrivningerne i Holeby og Horslunde står ikke alene.
Allerede i det nye 2024-budget er der afsat midler til nedrivning af Dannelunde Skole. Erfaringerne fra nedlæggelse af skolen i 2020 viser, at de tomme bygninger medfører hærværk og tyveri.
Politisk blev det allerede januar 2023 besluttet at bevare hallerne i Holeby og Horslunde. Byrådet skal som det næste tage konkret stilling til fremtidig renovering og drift af de to haller. Det kommer ifølge Lolland Kommune i form af en selvstændig bevillingssag inden udgangen af 2023.