23948sdkhjf

Bygger nye huse og lader beboerne vælge genbrugs-byggematerialer

I bygge- og bofællesskabet Sjællandsk Muld i Hvalsø kan de kommende beboere blandt andet vælge genbrugsgulve og genbrugslofter

I fremtiden skal vi kunne vælge genbrugsmaterialer til vores nybyggede bolig. Det mener Bofælleskabsudvikleren Almenr. 

Entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen er derfor i fuld gang med at realisere en nyt koncept, som imødekommer mulighederne for, at boligejerne kan vælge genbrugsmaterialer, når de får bygget et nyt hus.

Det tilbud får de 35 familier, som flytter ind i det nye bygge- og bofællesskab Sjællandsk Muld i Hvalsø i 2024.

Familierne har i den sidste tid siddet ved deres computer for at meddesigne deres nye bolig. Her kan de f.eks. sætte kryds ved, om deres stuegulve skal belægges med eksklusive Dinesen gulve. Men tilvalget er afskårne Dinesen-planker, der ellers skulle kasseres, som sættes sammen i et mønster af varierende længder og bredder.

Familierne kan også vælge genanvendte Junckers bøgegulve, hvor træpropper bliver sat ned i tidligere sømhuller i genbrugsplankerne og giver en ny æstetik. De kan ligeledes vælge lydabsorberende Troldtekt-genbrugsplader til loftet i den nye bolig.

Og bofællesskabets 210 kvm store fælleshus får et stærkt genbrugspræg. Her bliver gamle egeplanker og bjælker fra nedrevne huse til rustikke siddealkover, langborde eller rumshøje reoler, og gamle patinerede vinduespartier bliver til skillevægge.

En lille revolution

- Det her tilvalgssystem er en forsmag på fremtiden, og en lille revolution i byggebranchen. Jeg har ikke set eller hørt om andre byggeprojekter, hvor man som ny husejer kan tilvælge genbrugsmaterialer i sit eget hus, men det er noget, vi kommer til at se meget mere af, siger Anders Strange Sørensen, der er bæredygtighedschef i Enemærke & Petersen.

Han mener, at både byggebranchen og slutbrugeren skal indstille sig på en ny tilgang til materialevalg i nybyggeri:

- Byggebranchen har kørt på autopilot. Der er en generel forventning om, at nyt altid er bedst, og det skal vi have gjort op med. Et højkvalitetsgulv fra genbrug kan være i væsentlig bedre kvalitet end nye gulve, der ikke har samme standard. Vi kommer i de kommende år til at have et opgør med, at nyt ikke altid er det bedste, men det kræver, at slutbrugeren er med på den rejse, understreger Anders Strange Sørensen.

Hvis man ønsker at få mere genanvendelse ind i nybyggeriet af boliger, har Almenr og Enemærke & Petersen erfaret, at det kræver tillidsbaseret samarbejde og en god portion vilje i hele værdikæden – fra entreprenør, bygherre og arkitekt over til selve slutbrugeren.

Derfor er beboerne i bofællesskabet Sjællandsk Muld med helt fra start. Sjællandsk Muld er et eksempel på en borgerdreven og visionær landsby med stærke værdier om at gå nye veje – både socialt, økonomisk og klimamæssigt. 

Husene bygges i træ med organisk isolering og åndbare facader, og stort set alle familier har tilvalgt genbrugsmaterialer, da de skulle være med til at designe deres hus.

Hos småbørnsfamilien Amanda og Tobias Badu, der har været med i bygge- og bofællesskabet i hele processen, fortæller Amanda Badu:

- Vi har i fællesskabet committet os til at bygge seriøst grønnere – og derfor er det fedt, at vi også kan integrere egentlige genbrugsmaterialer. Vi har f.eks. valgt at få upcyclede Dinesen-planker som gulve i vores hus. Når vi både kan nedsætte vores CO2-fodaftryk og få smukkere materialer, så giver det så meget mening.

Ny rollemodel for genanvendelse

Direktør Lars Lundbye fra Almenr, der udover Sjællandsk Muld også står bag de nye bofællesskaber Fridlev og Fritidslandsbyen Gammalstorp i Sydsverige, forklarer, at brugen af smarte digitale værktøjer i tilvalgssystemet gør det lettere at bringe genbrugsmaterialer i spil, men at det allervigtigste er partnerskabet. Lars Lundbye uddyber:

- Det er pinedød nødvendigt, at vi ændrer den måde, vi bygger på – og det kræver, at vi gør det sammen med dem, der faktisk skal bo og leve i husene. Derfor bygger vi i det, der kaldes ”byggefællesskaber”, hvor medlemmerne er med fra start og i alle store beslutninger. Det betyder, at fællesskabet sammen kan beslutte sig for flere radikale valg indenfor genanvendelse og andre grønne tiltag, som den traditionelle branche normalt ellers har svært ved. Vi håber, at vi sammen med Enemærke & Petersen, genbrugsmarkedet Genbyg og fællesskabet Sjællandsk Muld får skabt en slags rollemodel for, hvordan man faktisk kan lykkes med at bruge genbrugsmaterialer i nybyggeri, siger Lars Lundbye.

Kilde: Almenr og Enemærke & Petersen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078