23948sdkhjf

Flest lærlinge i de mindre virksomheder – byggeriet har flest

Byggeriet er den absolutte topscorer, når det handler om at uddanne lærlinge. Det viser ny analyse fra SMVDanmark

Fremtidens tømrere, murere, elektrikere, mekanikere og mange andre faglærte er afhængige af én ting: De skal have en læreplads, mens de er under uddannelse. Og de lærepladser findes primært i de mindre virksomheder.

To ud af tre lærepladser på det private arbejdsmarked kan findes på virksomheder med under 100 ansatte. Og virksomheder med under 50 ansatte tager i gennemsnit cirka dobbelt så mange lærlinge per medarbejder, som virksomheder med over 250 ansatte.

Det viser en ny analyse fra brancheorganisationen SMVdanmark.

Tager man et spadestik i tallene ses det, at firmaer i bygge- og anlæg ligger helt i front med et gennemsnit på 9,2 lærlinge per 100 ansatte.

Gennemsnittet for alle de brancher, analysen ser på, ligger på 3,6 lærlinge per 100 ansatte.

- Vi arbejder målrettet på, at flere skal starte på en erhvervsuddannelse, men det vil også kræve, at der oprettes lærepladser til dem, så de kan gennemføre deres uddannelse, siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det kræver, at alle bidrager. Og særligt de offentlige arbejdsgivere og de store private virksomheder løfter ikke det ansvar i samme omfang som de mindre virksomheder.

Deleordningen for små virksomheder

I hans optik skal det generelt være lettere for mindre virksomheder at oprette lærepladser.

- Mange virksomheder er så små eller specialiserede, at de kun kan stå for en del af en lærlings uddannelsesforløb. Løsningen er, at det skal være lettere for virksomheder at dele en lærling. Hvis det sker, står vi potentielt med mange tusinde flere lærepladser, siger chefkonsulenten.

Han opfordrer også til, at kommuner, regioner og staten i højere grad bruger de mindre og lokale virksomheder til at løse opgaver for det offentlige.

- På den måde understøtter man de virksomheder, der løfter et uddannelsesansvar. Et konkret eksempel er forsvarsforliget, der rummer milliarder til at renovere kaserner rundt om i landet. De opgaver bør lokale virksomheder i stor stil få del i, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078