23948sdkhjf

Enestående fund: Trækonstruktion er bygget, før Homo sapiens opstod

Arkæologer har fundet bearbejdede træpæle på omkring 500.000 år i Zambia

I nærheden af Kalambo Falls – et mere end 200 meter højt vandfald i Zambia i det sydlige Afrika – har arkæologer gjort et fund, der beskrives som "enestående".

Der er tale om to træpæle, som bærer tydeligt præg af at være blevet bearbejdet med skarpe stenredskaber, og som er dateret til at være mindst 476.000 år gamle.

Dermed er trækonstruktionen altså blevet bygget og bearbejdet, før det moderne menneske, Homo sapiens, kom på banen, skriver Videnskab.dk.

- Det er uhyre sjældent at finde organisk materiale, som er så gammelt, så på den måde er det et fantastisk fund, som giver et lille indblik i en teknologi og kultur, som vi ellers aldrig ser, siger Felix Riede, professor ved Afdelingen for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

- Det er et utrolig spændende og vigtigt fund, istemmer Peter C. Kjærgaard, som er professor i evolutionær historie på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.

Den ældste af sin slags

Forskerne bag fundet gætter på, at trækonstruktionen kan have været fundamentet til en slags platform, gangbro eller bolig.

Der findes kun ganske få fund af trægenstande, som er i samme aldersklasse som det nye fund – men hidtil har der været tale om spyd, grave-pinde, boomeranger eller lignende. 

Det nye fund udgør dermed verdens ældste kendte trækonstruktion, hvor to forskellige stykker træ bevidst er blevet sat sammen, lyder det fra forskerne bag det nye studie, som er publiceret i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Nature.

Professor Felix Riede vurderer også, at det nye fund er unikt.

- Så vidt jeg kan se, er det tydeligt bearbejdet. Det er mere end bare en pind, som er hugget og spidset til et spyd. Der er tale om en decideret konstruktion, som er bygget sammen af flere dele. Der er meget langt imellem den type af fund, siger Felix Riede, som ikke har været en del af det nye studie, men som selv studerer forhistoriske folk.

Han påpeger, at på den tid, hvor konstruktionen blev udført for omkring 500.000 år siden, var vores forfædre efterhånden begyndt at ligne det moderne menneske mere og mere.

- Det er en periode, hvor vi så småt begynder overgangen fra en sen Homo erectus til en tidlig Homo sapiens. De lignede os meget. De havde måske en lidt mindre hjerne og var lidt kraftigere bygget i forhold til deres kropsproportioner, men ellers var udseendet meget som vores, siger Felix Riede.

Glem mærkatet ‘stenalder’

Forskerne bag fundet mener, at evnen til at bygge trækonstruktioner også vidner om, at disse tidligere forfædre ikke kun var begyndt at ligne os på udseendet, men også i deres adfærd.

- Vores fund har ændret min måde at tænke på vores tidlige forfædre. Glem mærkatet ‘stenalder’ – se hvad disse mennesker lavede: De byggede noget nyt og stort af træ. De brugte deres intelligens, forestillingsevne og færdigheder til at skabe noget, de aldrig havde set før, noget der aldrig tidligere havde eksisteret, siger professor og arkæolog Larry Barham, som har stået i spidsen for udgravningen, i en pressemeddelelse fra University of Aberystwyth.

Ifølge pressemeddelelsen udfordrer opdagelsen af trækonstruktionen også den gængse forestilling om, at stenalderfolk på denne tid levede som nomader.

Forskerne påpeger, at livet ved Kalambo Falls ikke alene har budt på en kilde til vand, men skoven omkring dem har også givet dem tilstrækkeligt med mad til, at det kunne give mening at slå sig ned og bygge træstrukturer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079