23948sdkhjf

Højprofileret stadionprojekt ser ud til at være stor klimasynder

Aarhus’ nye, store fodboldstadion ser ud til at udlede fire gange så mange drivhusgasser årligt, som bygningsreglementet ellers tillader. Alligevel bliver det ikke et problem, lyder vurderingen 

Der er blevet talt, skrevet og arbejdet meget med udviklingen af Aarhus' nye fodboldstadion. 

Og nu viser det sig så, at klimaaftrykket af byggeriet bliver langt større end ventet. Helt konkret bliver det faktisk tæt ved fire gange større end bygningsreglementets krav.

Det viser en rapport udarbejdet af Rambøll, som Aarhus Byråd så nærmere på ved seneste møde i forbindelse med behandling af en lokalplan for det nye stadion.

Vinderforslaget til stadionet står ifølge rapporten til at udlede 40 kg CO2-ækvivalenter pr kvm pr år, og bygningsreglementet sætter som bekendt en grænse på 12 kg CO2-ækvivalenter pr kvm pr år.

Jo, jeg prøver heller ikke på at skjule, at der er en væsentlig udledning. For det er der. Når man piller et funktionelt stadion ned og bygger et nyt, så vil vi komme op og have en klimapåvirkning Hardy Pedersen, projektdirektør, Kongelunden

Men selvom byggeriet ikke lever op til udledningskravene, kan det kommende stadion alligevel finde vej igennem det klima- og kravmæssige nåleøje. 

Forklaringen er dets særlige karakter, vurderer Rambøll i rapporten, som også Århus Stiftstidende har set nærmere på.

Den lokale avis konkluderer således, at der i bygningsreglementet er et smuthul for ikke at tage materialeforbrugets øgede klimapåvirkning med i beregninger, hvis en bygning har 'en særlig funktion'.

Borgmester peger på projektdirektør

Tallet for udledningen er ifølge Aarhus Stiftstidende markant højere, end da Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S) for en måneds tid siden fortalte om det nye stadion. 

Dengang lød det, at klimaftrykket ville ligge omkring 11 kg CO2-ækvivalenter pr kvm pr år.

Bygningsreglementet § 298 stk. 4

Bygningsreglementets § 298 omhandler klimaaftryk for bygning. Kort fortalt lyder det:

For bygninger med et opvarmet etageareal på over 1.000 kvm, må klimapåvirkningen ikke overstige 12,0 kg CO2-ækvivalenter pr. kvm pr. år.

For Aarhus nye stadion er stk. 4 interessant:

"Hvis særlige forhold ved bygningen, som følge af dens placering, funktion, eller tilsvarende forhold, nødvendiggør et materialeforbrug, som medfører en øget klimapåvirkning, indgår den øgede klimapåvirkning ikke i beregningen"

Nu er borgmesteren tavs og henviser i stedet til Hardy Pedersen, projektdirektør for Kongelunden - byudviklingsprojektet med stadion som et kerneelement.

Herfra lyder det til avisen, at begge tal er korrekte.

De 11 kg CO2-ækvivalenter pr kvm pr år henviser ifølge projektdirektøren dog kun til den opvarmede del af stadion, altså omklædningsrum, VIP-faciliteter og lignende, mens det 39 kg CO2-ækvivalenter pr kvm pr år – som Hardy Pedersen præciserer tallet – er hele stadion.

- Jo, jeg prøver heller ikke på at skjule, at der er en væsentlig udledning. For det er der. Når man piller et funktionelt stadion ned og bygger et nyt, så vil vi komme op og have en klimapåvirkning. Men vi kigger på, hvordan vi kan nedbringe CO2 udledningen, og vi ser også på, hvad vi kan genbruge, hvordan vi kan spare vand og energi, og hvad der kan laves af solenergi og regnvejrshøstning. Det er alt sammen med til at gøre stadion mere bæredygtigt. Jeg kan ikke sige, hvor meget vi kan nedbringeCO2-udledningenendnu, men vi vil arbejde på det med rådgiverne og de kommende entreprenører, siger Hardy Pedersen til Århus Stiftstidende.

På Aarhus Byråds seneste møde den 7. juni 2023, hvor klimaaftrykket fra det nye stadion kom på bordet i forbindelse med et lokalplanforslag, valgte et flertal at sende denne lokalplan i offentlig høring. Der tegner sig ifølge Århus Stiftstidende dermed et flertal for, at lokalplanen bliver godkendt, når vi kommer på den anden side af den forestående sommerferie.

For 650 mio. stadion

Aarhus’ nye stadion skal have 21.000 tilskuere og ventes at koste samlet 650 mio. 

I december sidste år vandt et hold bestående af det engelske arkitektfirma Zaha Hadid i front og Sweco Danmark og Tredje Natur i vigtige roller arkitektkonkurrencen for projektet.

Targetsummen for projektforslagsfasen udgør 558 mio. kr., mens targetsummen i realiseringsfasen ifølge udbudsmaterialet bliver fastlagt endeligt i forbindelse med afslutningen af projektforslagsfasen. De resterende cirka 100 mio. kr. til totalrådgivningen samt afledte omkostninger såsom nedrivning af det eksisterende stadion.

I april i år kom det frem, at A. Enggaard, MT Højgaard, NCC Danmark, Nordstern og Aarsleff er prækvalificeret til at afgive tilbud på udbud af hovedentreprisen om nedrivning af Aarhus Stadion samt opførelsen af Nyt Stadion i Aarhus inkl. udearealer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115