El:Con bag stor LED-opgave i Aarhus
I alt 868 downlights med kompaktrør til LED downlights har elinstallationsvirksomheden skiftet i en af Aarhus Kommunes ejendomme.
Den nye LED-belysning på Jægergården, Aarhus Kommune, matcher det oprindelige lys i styrke, varme og farvegengivelse. Det sikres blandt andet ved at dæmpe LED armaturerne fra 15 til 8 watt.
Renoveringen er gennemført i foråret 2013, uden at der skulle laves nye installationer eller udskiftes loft. Resultatet er en løsning med bedre lys, lang levetid og som kun bruger en tredjedel i strøm.
- Løsningen giver den samme lysmængde som tidligere, men bruger bare mindre energi. LED holder op til 50.000 timer sammenlignet med kompaktrørets 10.000 timer, så det er et godt bevis på, at energioptimering betaler sig. Især i de tilfælde, hvor armaturerne blot kan udskiftes, uden at der skal laves om på installationer eller udskiftes loft. Og der er heldigvis mange steder, hvor det er muligt, fortæller belysningskonsulent i Thorn Lighting, Søren Schnedler.
De gamle downlights på henholdsvis 2x13 watt eller 1x18 watt er hver især blevet erstattet af et Thorn LED armatur på 15 watt, som er dæmpet til 8 watt for at ramme den rigtige lysstyrke.
Dokumentation på forhånd
Jægergården, der blev opført i 2000, har i forvejen et CTS-anlæg, hvor lyset tændes automatisk tændes, før medarbejderne møder på arbejde og slukker igen om eftermiddagen. Det betød desværre også, at en tredjedel af lyset var tændt døgnet rundt. Det er der også taget højde for i renoveringsprojektet med en timerfunktion, så lyset selv slukker på gangene efter en halv time. Derudover er der opsat bevægelsessensorer i udvalgte opholdsarealer.
Thorn har, som led i et såkaldt ESCO-projekt, sammen med elinstallationsvirksomheden EL:CON leveret de nye LED armaturer. El:Con garanterer sammen med NCC, der har hovedentreprisen i projektet, for at de forventede besparelser nås i løbet af ti år.
- Udfordringen har været, at vi skulle dokumentere resultatet af besparelsen samt kvaliteten af lyset på forhånd. Men det har vi fået løst, så alle er tilfredse. Det afgørende punkt i sådanne renoveringssager er den samlede driftstid. På Jægergården er lyset på gangarealet også tændt uden for normal kontortid, så med intelligent lysstyring, kan vi justere driftstiden kombineret med nye lyskilder, der bruger mindre strøm. Men når loftet samtidig også kan genbruges, og armaturerne kun derfor skal udskiftes, hænger regnestykket sammen, forklarer Morten Konggaard, der er projektleder i El:Con.
I forlængelse af renoveringen af Jægergården, skal Aarhus Kommune nu i gang med at undersøge 650 af sine ejendomme for at finde nye energirenoveringsmuligheder.