23948sdkhjf

Nøgletal peger i hver sin retning hos betonelementproducent

Træ i elementerne skal løfte Ambercon til nye højder

Den familieejede elementproducent Ambercon måtte se indtjeningen falde til 21,8 mio. kr. sidste år fra 37,3 mio. kr. i 2021. Til gengæld løftede selskabet omsætningen marginalt fra 352,4 mio. kr. til 356,6 mio. kr. - kun overgået af rekordåret 2018.

– 2022 blev et fornuftigt, men også særdeles uforudsigeligt år for os. De stigende energi- og materialepriser startede allerede i 2021, men særligt energipriserne steg eksplosivt som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Samtidig opstod en stor usikkerhed om markedsudviklingen - særligt i 2. halvår, hvor rentestigningerne for alvor tog fart, siger adm. direktør Apichat Bonde fra Ambercon i en pressemeddelelse om udviklinge.

– Vores indtjening for året landede derfor under det forventede niveau, men efterhånden som året skred frem udviklede både omsætning og indtjening sig tilfredsstillende, og vi kan med et solidt regnskab i ryggen fortsætte vores høje investeringsniveau i nye produkter og bæredygtige tiltag, fortsætter han.

Ambercon A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. kr. mio. kr.
Nettoomsætning 356,6 352,4
Bruttofortjeneste 173,6 191,2
Resultat af primær drift 21,8 37,3
Resultat før skat 20,8 35,3
Årets resultat 16,4 27,5
Balancestatus 296,0 295,6
Egenkapital 124,0 132,7
Antal ansatte 262 273
Kilde: CVR

Træ skal løfte forretningen

Et af de helt store udviklingsprojekter i 2022 blev TreeCrete, der er et nyt facadeelement, hvor beton og stål for hovedpartens vedkommende er erstattet af træ. Ambercon forventer, at de nye facadeelementer kan blive en gamechanger i dansk byggeri, og der har da også været enorm interesse for at høre mere og for at se de pilotprojekter, der er opstillet på fabrikken i Støvring syd for Aalborg:

– Vi havde ikke drømt om, at interessen for TreeCrete ville være så stor. Vi har mange henvendelser hver uge – både fra interesserede bygherrer, arkitekter og øvrige rådgivere. Ret hurtigt fik vi også de første bestillinger, men egentlig storskalaproduktion afventer de endelige ETA-godkendelser, som vi forventer at få i slutningen af 2023, siger salgsdirektør Bjørn Christensen fra Ambercon.

Ambercon fortsætter også optimering af den øvrige produktion. 

Et af de større investeringsprojekter i 2023 bliver en udfasning af naturgas til fordel for en ren varmepumpeløsning. Det er en investering i størrelsesordenen 10 mio. kr., som vil reducere CO2-udledningen fra fabrikken med 200 ton CO2 om året. Derudover vil investeringen mindske usikkerhedsfaktoren omkring gasprisens udvikling. 

Ambercon er desuden i gang med at investere i et solcelleanlæg med tilhørende batteripakke, der vil gøre, at fabrikken bliver selvforsynende med energi.

Spiser af ordrebeholdningen

Generelt har Ambercon positive forventninger til fremtiden. 

For betonelementbranchen generelt bliver der spist af ordrebeholdningen i øjeblikket, idet ordreindtaget er mindre end den aktuelle produktion:

– Betonelementbranchen har haft en lang periode, hvor pipeline og leveringstider er blevet længere og længere. Nu er udviklingen vendt, og vi står i en fase, hvor udbud og efterspørgsel balancerer på et mere fornuftigt niveau. Vi har fortsat stor efterspørgsel efter vores komplekse specialprodukter såsom teglfacader, som vi producerer efter gamle håndværksprincipper, og det er positivt at konstatere, at priser på både energi og materialer er på vej ned, siger Apichat Bonde afslutningsvis.

Han og den øvrige ledelse forventer en lavere omsætning i 2023 og en indtjening lidt under niveauet i 2022.

Læs mere om udvikling i Ambercon på Building Supplys søstermedie, Licitationen:

Ambercons beton-bundlinje falder, men træ skal genstarte festen

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.166