Konturerne af et nyt energimuseum til 300 millioner tegner sig
I Tange syd nær Bjerringbro ligger Energimuseet, som blev indviet i 1994, og nu begynder konturerne af et nyt og transformeret energimuseum, der skal skal gøre energi og grøn omstilling håndgribeligt og relevant, at tegne sig.
Vel at mærke, hvis en ny fond bag det nye museum kan rejse 300 mio. kr. til projektet.
Fonden er stiftet af Norlys, Dansk El-forbund, Siemens Energy og Poul Due Jensens Fond. Norlys har som grundejer lagt de første 30 mio. kr. i puljen, lyder det i en pressemeddelelse fra energikoncernen.
– Energimuseet er bygget på fundamentet af dansk elforsynings historie ved Tange Sø, hvor vi allerede ejer Gudenaacentralen og den omkringliggende jord. Vi ser det nye energimuseum, som et vigtigt bidrag til at uddanne danskerne og ikke mindst børn og unge i energi og grøn omstilling, siger Pia Wentzel, der er direktør for direktionssekretariatet i Norlys og bestyrelsesmedlem i fonden.
Træner selv til en energirenovering
Det er planen, at det nye energimuseum skal tage udgangspunkt i de eksisterende bygninger, hvor intet rives ned, og mest muligt genbruges. Samtidig skal selve ombygningen være en udstilling i sig selv og indgå i formidlingen af bæredygtigt energiforbrug i både foredrag, film og besøg på selve byggepladsen.
– Energimuseet har haft et langt og spændende liv med knopskydninger af forskellig karakter. Men vores udstillinger og virkemidler er forældede, og vores bygninger trænger i høj grad til energirenovering. Det kan blive virkelig godt, så nu skal vi i arbejdstøjet og skaffe de nødvendige midler, siger Teo Geer, der er adm. direktør for Energimuseet.
Udbygningsplanerne kom et skridt nærmere realisering i efteråret med planer for arkitekturen udarbejdet af Loop Architects.
Energimuseet har således allerede lagt en plan for renoveringen og moderniseringen, som er klar til at blive ført ud i livet, så snart finansieringen er på plads.
Den grønne omstilling medfører store ændringer i energiproduktion og forbrugeradfærd for hele samfundet og den enkelte dansker. Samtidig bliver der massivt behov for kvalificeret arbejdskraft inden for energisektoren, og det kræver, at interessen bliver etableret på et tidligt stadie.
Det ubeskedne mål for det midtjyske museum er da også at blive Danmarks mest bæredygtige museum.
Du kan læse mere om planerne for det transformerede energimuseum i denne artikel fra oktober 2022:
Museum sætter strøm til 300 millioners udbygning