23948sdkhjf

Danske virksomheder undervurderer CE-mærkning

Tilstandene i Danmark er tæt på at være katastrofale, lyder advarslen fra Kristian Lund Jepsen, der er chefrådgiver i Rambøll.
De danske industri-, maskin- og smedevirksomheder tager alt for let på kravet om den CE-mærkning, som fra 1. juli næste år bliver obligatorisk.

Sådan lyder advarslen nu fra Kristian Lund Jepsen, der er chefrådgiver i Rambøll og samtidig fungerer som særlig sagkyndig i Den Danske Akkrediterings- og metrologifond (DANAK).

- Det, jeg ser i mit daglige virke, er, at certificeringen bliver undervurderet. Det er desværre ikke kun et spørgsmål om at have nogle godkendte WPS’ere og aftale med en, som kan virke som svejsekoordinator. Det er væsentligt mere komplekst, og jeg vil umiddelbart skønne, at man skal påregne 6-12 måneder til at få en certificering i hus. Det er langt fra sikkert, at det lykkes i første hug – noget afhængigt af hvor god man er til at få EN 1090-1 (og dermed indirekte EN 1090-2) implementeret i sit kvalitetssystem. Og meget afhængigt af hvor heldig man er med sit valg af Bemyndiget Organ (Notified Body), siger han til Building Supply.

Danske firmaer kan udelukke sig selv
Det anslås, at cirka 15 danske virksomheder allerede har opnået CE-mærkningen, men de tal imponerer ikke Kristian Lund Jepsen.

- Det er meget tæt på at være en ren katastrofe i Danmark, mener vi. Og vi halter voldsomt bagefter Øst- og Sydeuropa med hensyn til at få certificeringerne i hus.

Ifølge Building Supplys kilder er visse kommuner allerede begyndt at stille krav om CE-mærkning, og Kristian Lund Jepsen ser ikke noget underligt i, at opgavestillerne allerede er langt fremme med deres krav.

- Der er også større færdigprojekterede konstruktioner i Danmark, som på nuværende tidspunkt er i udbud – konstruktioner som først vil blive færdiggjort efter at CE-mærkningen er obligatorisk. Her kan entreprenøren – inklusive eventuelle underleverandører – i realiteten ikke byde ind, hvis han og underleverandørerne ikke er certificeret efter EN 1090-1, pointerer Kristian Lund Jepsen.

Han frygter, at danske entreprenører udelukker sig selv fra både det danske og det europæiske marked, når det bliver obligatorisk med certificeringen, fordi konkurrerende virksomheder fra udlandet til den tid allerede vil have været CE-mærkede i lang tid.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109