23948sdkhjf

Beskæftigelsen stiger i byggeriet

Nye beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik viser, at bygge- og anlægsbranchen er kommet godt ind i 2013. Regeringens kickstart er begyndt at virke, vurderer Dansk Byggeri.
Bygge og anlægsbranchen er kommet bedre fra land i 1. kvartal 2013 sammenlignet med 1. kvartal sidste år. Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at branchen beskæftiger 2.300 flere personer i 1. kvartal 2013 sammenlignet med 1. kvartal sidste år. Det svarer til et løft på 1,8 procent til 137.400.

Den positive tendens er trukket er nybyggeri og anlægsvirksomhed, mens beskæftigelsen inden for reparation ligger stort set uændret.

Kickstarten er begyndt at virke
Beskæftigelsen inden for nybyggeriet er steget 2,2 procent – og Dansk Byggeri vurderer umiddelbart, at der er tale om en reel forbedring, da vejrforhold med videre for kvartalet som helhed er nogenlunde uændret sammenlignet med sidste år.

- Regeringens kickstart er begyndt at virke. Den pulje af initiativer, som regeringen har sat i værk, blandt andet inden for det offentlige byggeri, smitter positivt af i de nye beskæftigelsestal, vurderer chefkonsulent i Dansk Byggeri Andreas Fernstrøm over for Building Supply.

Den såkaldte kickstart af dansk økonomi var indeholdt i finansloven for 2012 og betyder også i 2013 forøgede offentlige investeringer i sygehuse, skoler og daginstitutioner. Dansk Byggeri peger i sin seneste konjunkturprognose på, at de offentlige investeringer steg mindre end planlagt i 2012.

- Der har været en tendens til, at processen fra beslutning til konkret opstart af de enkelte byggeprojekter har taget længere tid end forventet. Derfor slår effekten af kickstarten nok i højere grad igennem i 2013, siger Andreas Fernstrøm.

Status quo for renovering
På renoveringsområdet ligger beskæftigelsen nogenlunde uændret, selvom Bolig-Job ordningen er forsvundet med udgangen af 2012. Ifølge Dansk Byggeri skyldes det øget aktivitet inden for den almennyttige sektor – og det holder hånden under beskæftigelsen inden for renoveringsområdet

- Den negative effekt af bortfaldet af BoligJob-ordningen opvejes af, at de almene boligselskaber har fået lov til at renovere mere. Regeringen har hævet loftet i den såkaldte landsbyggefond markant – og det har givet flere penge til renovering i den almennyttige sektor, påpeger Andreas Fernstrøm overfor Building Supply.

Vækstpakke og håndværkerfradrag kan løfte udsigterne
Regeringens vækstpakke indeholder en forlængelse af BoligJob-ordningen, men de politiske brikker er endnu ikke faldet på plads på Christiansborg. Der ser dog ud til at være et klart politisk flertal for en forlængelse, senest har Venstre opfordret regeringen til en lynaftale om genstart af BoligJob-ordningen.

I den seneste konjunkturprognose fra februar forventer Dansk Byggeri et fald i beskæftigelsen for hele 2013 på 3 procent til 139.000, men denne prognose indeholder ikke en eventuel positiv effekt fra vækstpakken. Beskæftigelsen indenfor byggeriet toppede i 4. kvartal 2007, hvor mere end 195.000 var beskæftiget indenfor sektoren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094