23948sdkhjf

Håndværksfirma i vækst efter vellykket fusion

Hvis flere gjorde som Kentto A/S i Havnsø, ville det se bedre ud for flere danske håndværksvirksomheder.
Politikere og erhvervsorganisationer har i årevis opfordret mindre virksomheder til at gå sammen, så de er bedre rustet i konkurrencen med de udenlandske virksomheder, når der skal bydes på de større offentlige anlægsopgaver.

Den opfordring fulgte tre sjællandske håndværksvirksomheder, da de i 2008 stiftede Kentto A/S som et værn mod krisen. At det var en god idé, vidner omsætningsfremgangen fra årligt 5 mio. til 25 mio. kr. i høj grad om.

Mange fordele
Som henholdsvis entreprenør- og betonfirma, vvs-firma og tømrerfirma var de tre virksomhedsejere; Kristian Olsen, Thomas Jespersen og Thomas Nielsen ofte involveret i de samme byggeprojekter. Ved at gå sammen kunne de nøjes med én byggepladsetablering, planlægge forløbet bedre og tilbyde kunderne at tage ansvar for hele processen.

- Det er bestemt ikke uden problemer at lægge tre virksomheder sammen, fortæller Kristian Olsen. For eksempel skulle vi jo finde ud af, hvem der skulle være administrerende direktør, og det blev så mig. Det praktiske skal nok løse sig, for der er mange fordele, men det vigtigste er, at man har god kemi. De andre kalder mig linselus, fordi jeg tegner virksomheden udadtil, men de hygger sig med, at de kan koncentrere sig fuldt ud om deres fagområder og ikke skal bøvle med de økonomiske og administrative procedurer – ud over hvad der kræves af bestyrelsen.

Forstærkning udefra
Med Kristian Olsen i direktionen fik to gange Thomas plads i bestyrelsen, hvortil der yderligere blev hentet forstærkning ind udefra i form af en professionel bestyrelsesformand. Valget faldt på Frank Petersen, som er professionel virksomhedsrådgiver, økonomiuddannet og har en bred erfaring fra ledelse af såvel mindre virksomheder som større koncerner og erfaring fra byggebranchen fra ledende stillinger i bl.a. Spæncom og FLSmidth.

- Det at få en bestyrelsesformand med det forkromede overblik betyder simpelt hen, at vi er begyndt at spille i en anden liga, fortæller Kristian Olsen.

Bestyrelsesformanden er med til at skabe de rigtige økonomiske forudsætninger for yderligere vækst. Selv om Kentto er begunstiget med god soliditet og den fornemme økonomiske AAA-rating, kan banken godt lide, at der står en professionel bestyrelse bag strategien, når der skal tales kreditter til yderligere vækst.

Frank Petersen fungerer også som mentor og har i den første tid brugt to dage om måneden i virksomheden. Blandt andet har han et øje på økonomien i projekterne og overvejelserne i relation til virksomhedens overordnede likviditets- og risikostyring, ligesom han deltager i den løbende dialog med långiverne.

- Det afgørende for os har været, at der er kommet styr på den økonomiske rapportering og de administrative ting, så vi kan bruge vores energi på at udvikle forretningen. Tidligere havde vi måske nok set, at der var noget, der hed en Videnkupon, men vi havde aldrig fået søgt den. Nu var Frank opmærksom på det, og vi fik for 100.000 kr. konsulentbistand til et samarbejde med Teknologisk Institut om at opnå en bedre konkurrenceevne gennem produktionsoptimering og en forbedret planlægning og afvikling af arbejderne. Det har startet en positiv spiral, så vi kommer med i nye projekter og netværk. Foreløbig klarer vi os med en bestyrelse med kun ét eksternt medlem, og så kan vi udvide gradvist, når vi får brug for andre kompetencer. Til ejerledere, der endnu ikke har taget springet og fået en professionel bestyrelse kan vi kun sige, at det kan gøre en verden til forskel, slutter Kristian Olsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079