Installationsbranchen voksede i 2012
Betydelig fremgang i elbranchen sikrede installatørerne en samlet vækst på 4,1 procent i 2012. Forventningerne til 2013 er dog knapt så positive.
De positive tendenser skyldes en høj aktivitet inden for offentligt nybyggeri, store renoveringsopgaver i den almene boligsektor og en generel stigning inden for service, reparation og vedligeholdelse. På elsiden er omsætningen især steget på grund af den eksplosive vækst i antallet af solcelleanlæg.
- Nu står vi i en situation, hvor det private solcellemarked er faldet markant, og branchen derfor kun har de offentlige initiativer at støtte sig op af, mens vi venter på, at investeringslysten blandt de private og i industrien vender tilbage, siger Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i Tekniq.
- Det er helt afgørende for, hvordan 2013 og 2014 udvikler sig, at vi får vedtaget Vækstplan DK med en markant sænkning af afgiftsniveauet for erhvervslivet, med fremrykning af offentlige investeringer og med yderligere 4 milliarder kroner til renovering af det almene byggeri. Det private marked, industrien og erhvervsvirksomhederne er stadig tilbageholdne, så derfor er installationsbranchen afhængig af de politiske initiativer, hvis omsætningen skal holdes på et fornuftigt niveau, så vi undgår konkurser og fyringer, fortsætter Niels Jørgen Hansen.
Modsatrettede tendenser peger mod nulvækst
Trods fremgang fra 2011 til 2012 er den samlede omsætning i branchen 15,9 procent under niveauet fra rekordåret 2008, hvor branchen nåede en samlet omsætning på 53,4 milliarder kroner. I 2013 forventer Tekniq nulvækst i installationsbranchen i forhold til 2012, hvilket skyldes flere modsatrettede tendenser.
- På plussiden har vi Vækstplan DK med genoprettelsen af BoligJobordningen og øgede offentlige investeringer i nybyggeri og renovering af almennyttige boliger samt offentlige bygninger. Herudover forventer Tekniq en stigning i antallet af opgaver inden for energiområdet. Til gengæld vil branchen blive ramt af forringelserne af rammebetingelserne for solcelleejere, ligesom de private forbrugere, erhvervslivet og industrien vil holde igen på grund af den usikre samfundsøkonomi, vurderer Niels Jørgen Hansen.
Han påpeger, at politikerne bør fastholde fokus på de offentlige byggerier, men også fokusere på at stimulere de private forbrugeres investeringslyst.
- Genindførelsen af BoligJobordningen er et skridt på vejen. Men Tekniq havde gerne set, at man målrettede ordningen mod energieffektiviseringer og vedvarende energi, satte fradraget op til 50.000 kroner og inkluderede sommerhuse og materialeudgifter. Det ville være en langsigtet investering i forbedring af miljøet og minimere dødvægtstabet, idet en sådan ordning kun ville fokusere på ydelser, som boligejerne ikke alligevel ville bruge penge på. Vi har allerede set, at fradragsordninger får danskerne til at investere, siger Niels Jørgen Hansen.
2014: Vækst på 1,3 milliarder
Hos Tekniq vurderer man, at omsætningen igen vil stige fra 2014. Det skyldes især store anlægsprojekter, som for eksempel metro- og sygehusbyggerier, elektrificering af jernbanenettet og udbygning af fjernvarmenettet. Projekterne kommer ind i en fase, hvor installationsbranchens ydelser er mere efterspurgte. Samtidig fastholdes den store offentlige aktivitet, som blandt andet renovering og igangsættelse af almennyttigt byggeri samt offentlige institutioner.
Konkret forventer Tekniq, at omsætningen i 2014 stiger med 1,3 milliarder kroner til samlet 46,2 milliarder kroner, ligesom beskæftigelsen forventes at stige med 1.200 personer til samlet 41.200 beskæftigede i installationsbranchen.
Ved udgangen af 2014 forventes ledigheden blandt elektrikere at være faldet til 2,1 procent, mens ledigheden blandt vvs’ere forventes at være faldet til 5,4 procent.