El-branchen opgraderer på uddannelser
På trods af forringede økonomiske forudsætninger er antallet af indgåede uddannelsesaftaler indenfor el-branchen steget med 35 procent. Det viser nye tal fra Tekniq.
Dermed starter 2013 endnu bedre end forventet efter en samlet fremgang på 16 procent fra 2011 til 2012. Her blev der indgået 2.134 uddannelsesaftaler, som er det højeste antal siden 2008.
- Vi havde lidt frygtet et mindre dyk som følge af de mange uddannelsesaftaler i december og forringelsen af præmieringsordningen, men den frygt har indtil nu vist sig at være ubegrundet. Nu er der udsigt til, at 2013 bliver et rigtig godt år med mange nye uddannelsesaftaler, siger Tina Voldby, der er underdirektør i Tekniq.
Stigning på 35 procent i elbranchen
Konkret blev der indgået 260 uddannelsesaftaler i januar 2013 mod 226 i januar 2012. Heraf 201 inden for elbranchen og 59 inden for vvs-branchen. Det er en stigning på 35 procent inden for elbranchen og et mindre fald inden for vvs-branchen.
Det på trods af, at virksomhederne indgik hele 408 uddannelsesaftaler i december 2012. Heraf 291 inden for el-branchen og 117 inden for vvs-branchen. Det er mere end dobbelt så mange aftaler som i december 2011, hvor der blev indgået 170 uddannelsesaftaler.
- Så selvom præmieringsordningen nu er forringet fra et tilskud på 70.000 kroner til 33.000 kroner og kun gives, når der er tale om en lærling under 25 år, så indgår virksomhederne altså stadig mange uddannelsesaftaler, siger Tina Voldby og fortsætter:
- Det er formentlig politiske initiativer som for eksempel Vækstplan DK, der er med til at holde optimismen oppe hos virksomhederne, så de løbende kan tage nye lærlinge ind. Også selvom de økonomiske betingelser ikke længere er helt så gunstige.
En branchen på forkant
Installationsbranchen er i forvejen den del af byggebranchen, som uddanner flest lærlinge. Det skyldes, ifølge Tekniq, at virksomhederne er på forkant med behovet for flere dygtige medarbejdere i fremtiden.
- Trods en forventning om beskeden vækst i 2013 og 2014, så er der en række store anlægsopgaver på vej. Energiområdet fylder mere, og de store årgange går på pension. Derfor er det glædeligt, at virksomhederne fortsætter med at ansætte lærlinge på trods af, at præmieringsordningen er forringet. Vi får brug for kompetent arbejdskraft til at løfte de teknisk vanskelige opgaver, der kun bliver flere af, siger Tina Voldby.
De regionale tal viser, at der blev indgået flest uddannelsesaftaler i Region Midtjylland i januar, hvor især sygehusbyggeriet skaber travlhed. Her fik 61 unge en praktikplads.