23948sdkhjf

Nordjysk byggeklynge viser resultater

Den Nordjyske byggeklynge, SmartCity, gør med tilfredshed status over dets første gennemførte projektprogram, som har betyder et voldsomt løft i kompetencer og udvikling af det nordjyske byggeerhverv.
Siden opstarten i 2007 har den nordjyske byggeklynge, SmartCityDK, været med til at facilitere det nordjyske byggeerhverv gennem etablering af samarbejde og netværk mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommuner.

Tanken bag byggeklyngen var, at den skulle fremme netværk indenfor vidensformidling og teknologioverførsel i byggeerhvervet i Region Nordjylland. Ligeledes skal der skabes vækst udvikling og arbejdspladser indenfor byggeriet via forretningsudvikling, innovative løsninger og produkter.

Første projektprogram blev afsluttet i efteråret 2012 og i disse dage sendes en publikation på gaden, der gør status over første projektprogram og opstarten af projektprogram 2.

Engagementet hos de deltagere virksomheder og organisationer har været stort, og der har i perioden 2008 - 2012, været gennemført seminarer, workshops og netværksmøder ca. hver 6. uge. Projektet har haft et budget på 12,5 mio. kr. inkl. virksomhedernes egenfinansiering.

Evalueringen af første program er opløftende læsning
Projektprogrammet, der har involveret 40 virksomheder og støttet 15 målrettede projekter, har haft fokus på innovation og forretningsudvikling. Formålet var at bringe nye produkter hurtigt ud på markedet, skabe en bedre konkurrencekraft og dermed bidrage til at reducere de kriseproblemer som branchen oplever.

Bestyrelsesformand for SmartCity, direktør Lars Torrild, finder resultatet meget tilfredsstillende, og glæder sig specielt over, at det er lykkedes at knytte byggeklyngens mange aktører sammen omkring en succesfuld fælles udvikling og vidensdeling.

- De 15 afviklede virksomhedsbaserede udviklings- og innovationsprojekter viser klart, at der er et stort potentiale i de nordjyske byggevirksomheder. Samtidigt viser det også, at potentialet kan forløses på et højere niveau, når den enkelte virksomhed søger samarbejde med andre i branchen.

Positivt resultat for deltagervirksomheder
Blandt de 15 deltagende virksomheder var Svenstrup virksomheden, Komproment.

Projektet havde til formål at øge virksomhedens vidensniveau omkring konstruktioner og nye materialer, og samtidig være med til at lette den traditionelle vej fra producent til slutbruger. Dette skabe flere energirigtige løsninger og minimere de økonomiske tab, som håndværkerne har i dag på grund af byggeskader, der alene opstår ved manglende viden. Endvidere lå der i projektet en udvikling af en webbaseret salgsplatform, der gennem skulle forenkle slutbrugernes beslutningsprocesser.

Salgsdirektør Kim Kristensen, der har været med i hele projektforløbet, er yderst tilfreds med SmartCitys bidrag i forløbet.

- For Komproment har resultaterne været meget positive, og projektforløbet har været med til at give os en ny tilgang til informationer. Desuden har den større fokusering betydet en markant bedre succesrate med rigtige løsninger til brugere.

Komproment forventer, at resultaterne vil kunne overføres til de øvrige nordiske markeder og dermed skabe yderlige vækst for Svenstrup virksomheden.

Program 2 er sat på skinner
Med en solid succes i ryggen har SmartCity netop igangsat projektprogram 2, der gennem samarbejde viden og erfaringsudveksling mellem byggebranchen, uddannelsesinstitutioner og kommuner skal være med til at forstærke udviklingen af det energirigtige byggeri hos kommuner og borgere i Nordjylland.

Ni nordjyske kommuner og Region Nordjylland har hver især udpeget deres demonstrationsprojekter, der skal være omdrejningspunkt for samarbejde, viden og erfaringsudveksling. Projekterne omfatter eksempelvis byggeri efter DGNB standarden, udvikling af energirigtige landsbyer, strategiske energi- og udviklingsplaner, anvendelse af ESCO modeller, solceller, fremtidens feriehuse, renovering af huse på kanten, optimering af brugeradfærd, manual til passivboliger, borgermotivation og inddragelse af lokale håndværkere m.m.

Fakta om SmartCity
SmartCity blev etableret i 2007 som en erhvervsdrivende fond, stiftet af Aalborg Universitet med midler fra Region Nordjylland. Formålet er at virke som facilitator for netværk indenfor vidensformidling og teknologioverførsel i byggeerhvervet i Region Nordjylland. Gennem forretningsudvikling, innovative løsninger og produkter skal SmartCity være med til at skabe vækst, udvikling og arbejdspladser indenfor byggeriet og de relaterede erhverv.

Det er Fondens formål at facilitere de netværk af virksomheder og institutioner, der understøtter Fondens formål, som gennem partnerskabelse og vidensdeling ønsker at være en del at en stærk klynge, der arbejder ud fra målsætningen om, at vi sammen kan skabe større resultater.

SmartCity netværket består i dag af 28 virksomheder der er beskæftiget indenfor eller med byggeindustrien, 6 uddannelsesinstitutioner, 9 nordjyske kommuner samt Region Nordjylland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109