23948sdkhjf

Visioner for fremtidens byudvikling

Med tænketanken ”2025 BYEN” sættes 18 arkitekter, debattører og bypolitiske eksperter nu sammen om at skabe fremtidens byer. Læs interview med formand Claus Bech Danielsen her.
Hvorfor har du sagt ja til at være med i tænketanken?
- Jeg synes, at det er et godt initiativ – og glædeligt, at Ministeriet opruster på det bypolitiske område. Jeg tror, det er vigtigt, at vi gør os klart, hvad for en type by, vi ønsker at bo i fremtiden, for udviklingen går så hurtigt, at det er vigtigt at opstille nogen mål for udviklingen, så vi bedre kan styre den. Og jeg glæder mig over, at så mange kompetente mennesker har sagt jeg til at deltage i denne tænketank – det lover godt for diskussionerne.

Hvad ser du mest frem til i arbejdet med tænketanken 2025 BYEN?
- Jeg ser kommissoriet som udtryk for, at der efterlyses en værdidiskussion. Det er basale værdier og livskvalitet, der sættes på dagsordenen, og ikke kun byernes mulighed for at skabe økonomisk vækst. Det ser jeg frem til.

Hvad skal man med en tænketank?
- I denne tænketank er det pejlemærker for byernes udvikling og for det sociale liv i byerne, der er målet – og så skal vi påpege de udfordringer og eventuelle barriere, vi i den forbindelse får øje på.

Hvad kan I som tænketank bidrage med, som politikere ikke selv kan?
- Tænketankens deltagere har stor faglig indsigt i byens udvikling og udviklingens betydning for det sociale liv i byen. Det skal vi spille ind med, blandt andet til politikkerne, der så efterfølgende må påtage sig de politiske valg og prioriteringer.

Hvad er den største udfordring i byudviklingen frem mod 2025?
- Det kommer helt an på, hvilke byer vi taler om. Vi har i Danmark nogle få store byer, der er i vækst, og en lang række mindre byer, der har problemer med fraflytning. De forskellige bytyper har vidt forskellige udfordringer – men i tænketanken er vi blevet bedt om at belyse muligheder for udvikling af fællesskaber og sociale kvaliteter i de forskellige bytyper. Og i arbejdet skal vi selvfølgelig lægge til grund, at forudsætningerne i de enkelte byer er forskellige.

Hvad betyder byudviklingen for fællesskabet?
- Byerne udgør de fysiske rammer for mange danskeres liv, og udformningen af de fysiske rammer er helt afgørende for, hvordan byens brugere mødes og hvordan de kan udfolde deres hverdagsliv. Samtidig er debatten og de demokratiske processer omkring byernes udvikling en vigtig vej til at skabe en fælles opfattelse af byen og en fælles forståelse af dens identitet. På den måde kan man sige, at byudviklingen har enorm betydning for fællesskabet – både det store samfundsmæssige fællesskab og det enkelte menneskers mulighed for at få dækket et basalt behov for at indgå i sociale fællesskaber.

FAKTA
Den bypolitiske tænketank 2025 BYEN skal sætte fokus på og skabe debat om, hvordan man bibeholder, udvikler og styrker den danske tradition for fokus på fællesskabet i udviklingen af byer. Det skal de for at sikre en udvikling, der understøtter fremtidens bypolitiske udfordringer og løsninger - og som sætter byens borgere og fællesskabet i centrum.

Der er 18 medlemmer af tænketanken, der mødes første gang den 1. marts 2013. Ved udgangen af 2013 skal tænketanken aflevere dens resultater til ministeren for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.

Medlemmerne er:
Claus Bech Danielsen, professor ved Statens Byggeforskningsinstitut (formand)
Ellen Højgaard, direktør i Dansk Byplanlaboratorium
Jane Sandberg, direktør i Arkitektforeningen
Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitekturcenter
Tina Saaby, stadsarkitekt i Københavns Kommune
Jannek Nyrop, planchef i Odense Kommune
Martin Severin Frandsen, ph.d.-studerende og ekstern lektor ved Roskilde Universitet
Martin Brynskov, lektor ved Institut for Æstetik og Kommunikation – Informationsvidenskab på Aarhus universitet,
Boris Brorman, associate professor ved Arkitektskolen Aarhus
Helle Søholt, adm. direktør i Gehl Architects.
Dan Stubbergaard, indehaver af tegnestuen COBE
Rolf Anderson, byggedirektør i KAB
Birgitte Mazanti, leder af Center for boligsocial udvikling (CFBU)
Ulrik Blinkenberg, direktør i Institut for fremtidsforskning
Christian Fumz, initiativtager til www.givrum.nu
Lars Olsen, journalist og forfatter
Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker i Futuria
Torben Thyregod, Architect M.A.A. i Velux
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298