23948sdkhjf

2.000 m2 solceller til de jyske soldater

Solenergien fra det nye solcelleanlæg vil fremover dække omkring ti procent af Skive Kasernes energiforbrug svarende til 300.000kWh om året.
Skive Kaserne har investeret i et nyt stort solcelleanlæg, der skal dække ti procent af det samlede strømforbrug. Det lyder måske ikke umiddelbart af meget, men ud af et forbrug på knap 3 mio. kWh svarer 10 procent til 300.000 kWh om året, hvilket alligevel er en betragtelig mængde.

I alt fylder selve solpanelerne et areal på 2.155 m2, mens tagarealet, hvor panelerne er monteret, er over det dobbelte, nemlig 6.800 m2 svarende til et areal på størrelse med knap ni håndboldbaner.

Forsvaret som grøn virksomhed
Som et led i Forsvarets energistrategi er der etableret solcelleanlæg på både Skive Kaserne og på kasernen på Bornholm. I Skive er solcellerne som nævnt monteret på nogle af de mange tagarealer, mens anlægget på Bornholm er monteret på jorden.

Lars Truelsen, ingeniør og projektleder fra Energisektionen i Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, fortæller, at der er to formål med etableringen af solcelleanlægget på Skive Kaserne udover at blive mere energivenlige:

- Vi ønsker dels at profilere Forsvaret som en grøn virksomhed udadtil, dels har vi brug for at indsamle erfaring til lignende projekter fremover. Med det her projekt får vi bedre kendskab til, hvad der er vigtigt i forhold til at bygge solcelleanlæg og om driften af dem, siger han.

- Der var flere ting, der gjorde Skive Kaserne velegnet at starte ud med i forhold til etablering af et anlæg på et tag, fortæller Lars Truelsen viedere og uddyber:

- Dels har kasernen nogle meget store tagarealer, hvor anlægget forholdsvis nemt kunne etableres, og dels er Skive Kommune en meget aktiv kommune i forhold til at implementere sin grønne profil. Hele facaden i Skives Tekniske Forvaltning er for eksempel dækket af solceller.

OK vandt opgaven
Da beslutningen om solcelleanlægget på Skive Kaserne blev taget i sommeren 2012, blev projektet sendt i udbud, og energiselskabet OK vandt opgaven.

- Det var naturligvis prisen, som vi i første omgang så på, fortæller Poul R. Jeppesen, projektleder på Skive Kaserne, og fortsætter:

- Men udover prisen er tillid det vigtigste for os, og det har vi haft hele vejen i forhold til samarbejdet med OK, og de har levet op til vores forventninger.

Der var en stram tidsplan i forhold til projektet, og derfor var det vigtigt, at de fastsatte deadlines blev overholdt.

- OK var faglig kompetent til detailprojekteringen, fortæller Lars Truelsen og tilføjer:

- Det var vigtigt, at der hurtigt blev udarbejdet et tegningsmateriale samt en tidsplan. Det var med til at sikre, at vi fik en god fornemmelse af, at vores ideer med projektet, rent faktisk kunne lade sig gøre, slutter han.

Om projektet
- Solcelleanlægget består af 1330 paneler á 250Wp i alt 332,5kWp fordelt på fem invertere i størrelserne 36Kw og 48kW
- Samlet panelareal er 2.155 m2
- Tagarealet, hvor panelerne er monteret, er samlet 6.800 m2
- Anlæggets samlede areal udgør ca. det dobbelte, da der skal være afstand mellem rækkerne for at undgå slagskygger
- Årlig elproduktion 305.000 kWh.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094