Dansk Byggeri: Klimaministeren er ikke skurken
Det er ærgerligt, at regeringen smider eksisterende jobs ud og retfærdiggør det med luftige grønne jobs. Men Martin Lidegaard er ikke skurken, mener direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
I Børsen før jul citeres topcheferne fra Rockwool, Velux og Grundfos for angreb på klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) som den ansvarlige for beslutningen om at nedlægge BoligJobordningen.
Direktørerne har helt ret i, at det er en helt forkert beslutning, den rammer både beskæftigelsen og klimaet, og den øger det sorte arbejde.
Men Martin Lidegaard er ikke skurken. Skurken skal findes blandt finansministeriets regnedrenge, der har overbevist regeringens top om, at ordningen er for dyr og i øvrigt kunne erstattes af et forøget krav til energiselskabernes indsats. Den indsats finansierer energiforbrugerne selv over den såkaldte PSO-afgift.
Der er imidlertid flere problemer med den beslutning og med argumenterne.
For det første smides 5.000 faktisk eksisterende jobs i byggeriet med følgeerhverv over bord. For det andet er det en illusion, at energiselskabernes indsats blot tilnærmelsesvis kan kompensere tabet.
Argumenterne om, at BoligJobordningen er for dyr pr. skabt arbejdsplads er lodret forkert. De økonomiske vismænd vurderer, at ordningen har skabt ca. 6.000 jobs.
Og det lyder hult, at regeringen nu mener, at den energirenoveringspulje, der blev droppet i sidste øjeblik inden fremlæggelsen af finansloven også har for stort dødvægtstab.
Hvorfor lod man så Energistyrelsen arbejde hårdt på ordningen - herunder afholdt alle udgifter til procedure og IT-system - så den var klar til at virke her fra 1. januar 2013?
Det viser, at Martin Lidegaard troede på ordningen og på aftalen fra efteråret 2011, og at den skulle holdes.
BoligJobordningen alene er ikke forskellen på krise og normaltilstand i byggeriet, men den har gjort en stor forskel på et tidspunkt, hvor der virkelig er behov for at stimulere borgernes tillid til at turde øge deres udgifter. Her er ordninger som BoligJob eller energirenoveringstilskuddet meget effektive. Det viser både de erfaringer, vi nåede at få i 2011 og 2012 og erfaringerne fra Sverige.
Det er ærgerligt, at regeringen smider eksisterende jobs ud og retfærdiggør det med luftige grønne jobs. Energirenoveringspuljen var ægte grønne ægte jobs.