Rådgiversjusk er dyrt for entreprenørerne
Digitale modeller kan spare tid og i sidste ende penge, mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører, der erkender, at der ikke altid færdigprojekteres før et projekt sendes i udbud.
En undersøgelse, som Dansk Byggeri har gennemført, viser, at entreprenører ofte modtager mangelfuldt udbudsmateriale fra rådgiverne, når de eksempelvis skal bygge en ny skole eller renovere en bygning. Og det kan blive dyrt for entreprenørerne.
- Det koster entreprenørerne tid og penge. Virksomhederne skal beregne store dele af deres tilbud én gang til, indhente nye priser og lave nye aftaler med underleverandører, siger Jan Alstrøm, chefkonsulent i Dansk Byggeri, til Ingeniøren.
Løsningen er digital
Og adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Henrik Garver, erkender problemet, som han mener blandt andet bunder i snævre tidsrammer. Rådgiverne kan simpelthen dårligt nå, at lave de nødvendige udregninger på den tid, de får til rådighed. Direktøren ser mere tid og digitale modeller som en mulig løsning på problemet.
- Digitale modeller giver muligheder for at gøre det bedre. Og så er det selvfølgelig også et spørgsmål om tid. For det kræver længere tid til den samlede udførelse, hvis man ikke lader faserne overlappe. Men hvis bygherrerne giver rådgiverne bedre tid, og der bliver anvendt nye værktøjer som digitale modeller, så kan der spares penge, vurderer FRI-direktøren overfor Ingeniøren.
Jan Alstrøm fra Dansk Byggeri anslår, at bygge- og anlægsbranchen årligt bruger knap seks milliarder kroner på at byde på offentlige og private opgaver, og at mindst 10 procent vil kunne spares, hvis der bliver lavet kvalitetskontrol på udbudsmaterialet. Det skriver Ingeniøren.