Ny Tap på lager hos Gamle Mursten
Virksomheden Gamle Mursten ApS, som renser mursten og genbruge dem, forventer at få mursten svarende til ca. 3.000 tons tegl fra nedrivningen af den gamle tappehal, Carlsberg Ny Tap.
Den gamle tappehal, Carlsberg Ny Tap, som indtil for ganske nylig lå klods op af DSBs banelegemer i Valby, er stærkt på vej til at gå over i historien. Takket være Carlsberg’s respekt for historien og for værdifulde bygninger og materialer, har bryggerierne været forudseende og indskrevet i licitationsmaterialet, at murstene skal sendes til ”direkte genbrug” i stedet for at ende som opfyldning på en markvej. Det betyder at stenene renses, palleteres og sælges for igen at kunne tilbringe et nyt liv i nye bygninger og dermed kan en ny historie begynde.
Nedrivningen forestås af Kingo Karlsen A/S som fragter de nedtagne mursten til Hedehusene hvor Gamle Mursten er klar til at modtage dem og rense dem på et nyt anlæg der igangsættes i starten af det nye år.
- Vi er meget ydmyge over at skulle håndtere en historisk råvare med så meget sjæl og historie; det er jo tilnærmelsesvis en del af et national klenodie, vi står med. Samtidig er netop denne type sten symbolet på hele vores koncept, nemlig at videregive historie og værdi til nye byggerier. Vi håber det her tiltag og den fremsynethed, som Carlsberg virkelig skal have cadeau for, kan være en løftestang og gennembrud for hvorledes man håndterer en værdifuld affaldsfraktion, siger Direktør hos Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen.
Nyt liv til 3.000 tons tegl
Gamle Mursten forventer at modtage 3-500.000 både røde og gule sten til genbrug, svarende til ca. 3.000 tons tegl alene fra denne ene bygning. Det gode samarbejde med Kingo Karlsen resulterer i en meget høj grad af hele, brugbare sten, det tilgodeser miljøet og sikrer samtidig en lille del af en kulturarv samt nye muligheder for at arbejde med et produkt fyldt med patina og sjæl.
Tankegangen om at behandle værdier cirkulært og lade dem indgå i samme funktion flere gange og dermed forlænge deres levetid markant vinder indpas i mange sammenhænge og defineres som cirkulær økonomi. Det vil sige, at re-designe og indsætte materialer i samme eller lignende funktioner som de oprindelig er produceret til. I stedet for at behandle produkterne som affald og knuse, smelte eller omforme dem, kan værdien og kvaliteten bevares, og det er der både økonomi og arbejdspladser i.