23948sdkhjf

Europa diskuterer byudvikling i København

Repræsentanter for 300 europæiske byer skal i de kommende to dage hente inspiration og debattere byudviklingsprojekter og initiativer fra byer i hele Europa.
300 europæiske byer er mandag og tirsdag samlet i København. Her er Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter med-værter for en stort anlagt konference om bæredygtig byudvikling i Øksnehallen.

Hovedfokus er på social og økologisk bæredygtighed. Hvad skal man eksempelvis gøre for at undgå en social spaltning af byer? Hvordan kan man øge byers energieffektivitet. Og Med hvilke metoder kan man tage hånd om såkaldte ”shrinking cities”, dvs. mindre byer i tilbagegang.

- Selvom der kan synes langt fra København til Kassel eller Cannes, står byerne på tværs af EU med mange af de samme udfordringer. Og det er disse udfordringer, vi skal diskutere, så vi i fællesskab kan lære af hinandens erfaringer. For nok har vi meget forskellige byer, men også mange fælles træk. Det er det jeg kalder en 'europæisk bymodel', som vi kan være stolte af og skal kæmpe for at bevare, siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter.

Den europæiske model til debat
Netop den europæiske bymodel har en vigtig plads på mødedagsordenen. Mandag eftermiddag skal repræsentanter fra blandt andet Europa, Singapore og Nigeria diskutere de udfordringer, som den europæiske bymodel står overfor, og om Europa kan lære er erfaringer fra andre dele af verden.

Mandagens debat følges også op tirsdag formiddag, hvor emnet for debatten blandt andet er, hvordan EU samlet kan reagere på de fælles bypolitiske udfordringer. Her sidder Claes Nilas, der er departementschef for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, med i panelet.

Konferencen åbnes af Carsten Hansen. Københavns overborgmester Frank Jensen og EU-kommissær Johannes Hahn taler også ved åbningen.

Bæredygtig byudvikling
Baggrunden for topmødet er URBACT, et EU udvekslings-og læringsprogram, der finansieres i fællesskab af EU og medlemsstaterne. Målet med programmet er at sikre, at europæiske storbyer ikke bliver opdelt i enklaver for rige og fattige.

- Vi skal sørge for at bevare levemuligheder og livskvalitet i de mange mindre europæiske byer, som i disse år taber arbejdspladser og borgere, siger ministeren.

I praksis giver programmet hundredvis af byer i hele Europa mulighed for at udveksle god praksis og udvikle nye, bæredygtige løsninger, der integrerer økonomiske, sociale og miljømæssige dimensioner.

Som en del af dette koncept afholder URBACT årligt en konference. Konferencen henvender sig til praktikere og politiske beslutningstagere, der er involveret i byudviklingen på lokalt, regionalt, nationalt og EU-plan. Her får alle, der er involveret i byudvikling og i URBACT, mulighed for at udveksle erfaringer og diskutere centrale emner og problemstillinger.

Departementschefen i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Claes Nilas, er formand for URBACT-programmets bestyrelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093