23948sdkhjf

Stramning af reglerne for arbejdsudleje

Dansk Byggeri har udsendt info om ændringerne i reglerne for beskatning af arbejdsudleje i forbindelse med brug af udenlandske underentreprenører. Læs mere her.
Hvis den arbejdsopgave, som den udenlandske underentreprenør skal udføre, kan betragtes som en integreret del af de arbejdsområder, som hvervgiveren (hovedentreprenøren) normalt beskæftiger sig med, så skal den løn, som den udenlandske underentreprenør udbetaler til de medarbejdere, der udfører arbejdet i Danmark, beskattes om arbejdsudleje.

Dette gælder, uanset hvilken form for aftale der er indgået med underentreprenøren. Hvervgiveren er dermed ansvarlig for at tilbageholde samt indbetale 8 % AM-Bidrag og 30 % arbejdsudlejeskat til SKAT i Danmark hver den tiende i den følgende måned.

Integreret eller ikke-integreret
Det vides endnu ikke præcist, hvornår en arbejdsopgave kan betragtes som en integreret del af de arbejdsområder, som hvervgiveren beskæftiger sig med.

Men hvis fx en dansk malermester indgår en underentrepriseaftale med en udenlandsk malermester om at udføre malerarbejde i Danmark, så er der helt klart tale om, at den udenlandske malermesters arbejdsopgave er en integreret del af malermesterens (hvervgiverens) arbejdsområde.

Hvis den samme udenlandske malermester indgik en underentrepriseaftale med en dansk murermester, så vil arbejdsopgaven ikke være en integreret del af murermesterens arbejdsområde.

Hvis man er i tvivl, så kan man beskrive situationen og bede SKAT om et bekræftende svar. Vær dog opmærksom på, at det kan tage flere måneder at få et svar, og at situationen skal beskrives meget præcist og skal svare til den reelle situation.

Ansvar, risiko og instruktionsret
Indførelsen af det nye kriterium betyder dog ikke, at det gamle regelsæt, man har brugt for at bedømme om en aftale med en udenlandsk underentreprenør kan betegnes som en aftale om arbejdsudleje eller en entrepriseaftale, er væk.

Det gælder fortsat og kan trækkes frem, hvis ikke den nye forudsætning afdækker situationen. Hvis vi fortsætter med eksemplet fra før, så betyder det, at murermesteren nu skal stille sig følgende spørgsmål i forbindelse med indgåelsen af underentrepriseaftalen med den udenlandske malermester:

• Hvem har risikoen og ansvaret for arbejdsopgaven?
• Hvem har den reelle instruktionsbeføjelse under arbejdsopgavens udførelse?

Herudover findes en række underkriterier, som kan tages i brug, men de er mindre væsentlige i denne sammenhæng.

Hvis ansvar, risiko og instruktionsbeføjelse reelt ligger hos murermesteren, så er han fortsat ansvarlig for at indeholde og indbetale AM-bidrag og arbejdsudlejeskat af den del af regningen, han får fra den udenlandske malermester, som udgør arbejdslønnen.

Ligger ansvar, risiko og instruktionsbeføjelsen reelt hos underentreprenøren - og det kan bevises i form af kontrakter, byggemødereferater eller lignende - så er en eventuel skatteafregning et anliggende mellem den udenlandske underentreprenør og SKAT, og murermesteren skal ikke indeholde AM-bidrag og arbejdsudlejeskat.

Uanset hvilke skatteregler aftalen falder under, så skal hvervgiver altid have en regning fra den udenlandske underentreprenør uden moms, men påført den danske hvervgiverens momsnummer.

Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08