23948sdkhjf

Danmarkspremiere på ny type regnvandsbassin

I Give afprøver Vejle Spildevand nu et nyt, underjordisk nedsivningsbassin til regnvand. Med ny teknik kan opgaven løses uden at inddrage opholdsarealer eller øge udgifterne.
Danmark får nu en ny og effektiv måde at lede regnvand bort på. I Give ved Vejle er der snart Danmarkspremiere på en ny type bassin til nedsivning af regn. Premieren foregår dog under jorden, og var man ikke klar over det, ville snart kun et par dæksler afsløre, hvad den jyske muld gemmer på.

På et område, der er ved at blive byggemodnet, er der de seneste uger blevet arbejdet med at lægge en række store, gule plastskaller i jorden. Plastskallerne er elementerne til et nyt bassin, der kan opmagasinere regnvand under jorden, indtil det kan sive ned til grundvandet, så man undgår oversvømmelser.

- De gule skaller fra StormTech er et nyt system på det danske marked. Med dette system undgår vi at trække metervis af kloakledninger til nærmeste vandløb, men kan i stedet opbevare regnvandet under jorden, rense det på stedet og lade det sive ned til grundvandet. Løsningen giver mere opholdsplads, og så er det ikke dyrere at etablere end et åbent bassin. Til gengæld er det nemmere at vedligeholde. Derfor har vi valgt at være foregangsmænd på denne løsning, fortæller Lene Kristoffersen, der er civilingeniør i Vejle Spildevand og leder af projektet ved Troldeparken i Give.

Systemet giver også miljømæssig gevinst
Skallerne gør det ikke bare muligt at gemme bassinet under jorden; systemet renser også regnvandet, så forurenende finpartikler ikke siver ned til grundvandet.

- Vandet ledes igennem et sand- og oliefang, hvor sand synker til bunds, og olie flyder ovenpå. Derefter passerer vandet en speciel bane i nedsivningsanlægget, der sorterer urenheder som fx fine partikler og opblandet olie fra, som senere kan opsuges. Så der er også en miljømæssig gevinst ved anlægget, forklarer Lene Kristoffersen.

Skallerne ligger på en bund af sten, og uden om skallerne er der ligeledes fyldt op med grove sten, så regnvandet opbevares i hulrummene. Hele systemet er pakket ind i geotekstil, der forhindrer det omgivende sand i at flyde ind mellem stenene og dermed stoppe det til.

Underjordisk bassin frigiver plads til udfoldelse
Det underjordiske nedsivningsbassin frigør masser af plads i området, der kan bruges til opholdsareal.

- Med jordbunden på stedet var det oplagt at lade regnvandet nedsive. Samtidig giver det de kommende beboere et større grønt fællesområde, end hvis vi havde lavet et typisk regnvandsbassin, siger Lene Kristoffersen og forklarer, at bassinet også kan bruges til at forsinke regnvand på traditionel vis i områder, hvor nedsivning ikke er mulig.

Nedsivningsbassinet er dimensioneret til at kunne afvande et areal på mere end 6.000 m² og vil ifølge Vejle Spildevand kunne rumme et 5-års regnskyl. Et evt. overløb vil ikke have konsekvenser for parcelhusgrundene, da vandet vil stå i en lavning i terrænet et stykke derfra.

Anlægget står klart inden for de kommende uger, og grundene i Troldeparken forventes sat til salg i løbet af foråret.

Om Vejle Spildevand
Vejle Spildevand blev stiftet i april 2010. Selskabet sørger for spildevandsafledning og rensning af spildevand fra ca. 28.000 husstande og en række virksomheder i Vejle Kommune.

I alt behandles årligt ca. 19-20 mio. m³ spildevand fra ca. 170.000 PE (personækvivalenter = den mængde forurening, som én person forurener med).

Selskabet har en årlig omsætning på ca. 175 mio. kroner, en egenkapital på over 3 mia. kroner samt en medarbejderstab på 43 veluddannede medarbejdere. Vejle Spildevand har ca. 1.800 km kloakledninger, over 350 pumpestationer samt 13 renseanlæg.

Vejle Spildevand dækker hele Vejle Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078