23948sdkhjf

Svømmehaller sparer millioner på energien

Fire københavnske svømmehaller og tre idrætshaller skal energioptimeres for 12,3 mio. kr. Energioptimeringerne ventes at spare energi for 1,6 mio. kr. om året.
Om kort tid rykker håndværkerne og Teknologisk Institut ind på fem københavnske svømme- og idrætsanlæg for at udføre en række forbedringer, der skal gøre svømmebadene og idrætshallerne klimavenlige og derved spare på udgifterne til opvarmning af luften, vandet i bassinerne og vand til det varme brusebad.

Projektet, hvor Københavns Ejendomme er bygherre, skal også være med til at sikre bygningerne mod konsekvenserne af klimaforandringer blandt andet ved hjælp af grønne tage.

Det sker efter Borgerrepræsentationen i sidste uge vedtog at energi- og klimaoptimere fem svømme- og idrætsanlæg. Det samlede projekt løbet op i 12,3 mio. kr., og energioptimeringen vil ifølge beregningerne kunne spare energi for 1,6 mio. kr. om året.

- Vi er allerede kommet langt med at nedbringe energiforbruget på Københavns svømmebade og idrætsanlæg, og nu tager vi så endnu et stort skridt i den rigtige retning, siger kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev.

Store energibesparelser
Det er Teknologisk Institut, der er rådgiver på energirenoveringen sammen med arkitektfirmaet Nøhr og Sigsgaard. Den omfatter Bavnehøj Friluftsbad- og Idrætsanlæg, Øbrohallen, Hillerødgade Bad og Hal, Emdrup Bad samt Sundby Idrætspark.

Teknologisk Institut har blandt andet anbefalet, at bassinerne overdækkes udenfor åbningstiden, varmeenergi i afløbsvandet i brusebadene skal genbruges, og ventilationsanlæggene skal ombygges og optimeres. Desuden skal solens energi efter planen udnyttes via solceller i Sundby, Hillerødgade og Bavnehøj. Endelig skal der installeres et solvarmeanlæg ved Bavnehøj Friluftsbad.

- Med løsningen har Københavns Kommune valgt at gå rigtigt langt for at spare mest mulig energi, og tiltagene er nogle rigtig gode kombinationsløsninger, hvor projekter med kort tilbagebetalingstid udnyttes til at få tiltag med lidt længere tilbagebetalingstid udført, siger civilingeniør Anne Pedersen fra Center for Svømmebadsteknologi på Teknologisk Institut.

Alene et nyt selvrensende varmegenvindingssystem vil ifølge erfaringerne fra Teknologisk Institut kunne reducere energiforbruget til det varme brusebad med 35 procent.

De første tiltag bliver udført allerede i 2012, hvor der sættes ind over for strømslugende belysning, utætte gamle vinduer udskiftes og bassiner overdækkes udenfor åbningstiden. Resten af arbejdet skal udføres i 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094