23948sdkhjf

45.000 danske tegl til Stockholms rådhus

I 114 år har Volstrup Teglværk ved Sæby fremstillet håndstrøgne tegltagsten. Værket har leveret 45.000 af slagsen til renoveringen af Stockholms Stadshus.
På øen Kungsholmen ved havnefronten i Stockholm ligger en af den svenske hovedstads mest berømte bygningsværker – Stockholms Stadshus, der er hovedsæde for Stockholm Kommune. En gang om året spiller det pompøse bygningsværk med det 106 meter høje tårn en helt særlig rolle, nemlig når Nobelprismodtagerne fejres ved en banket.

Stockholms Rådhus gennemgår i øjeblikket en omfattende renovering, der bl.a. omfatter oplægningen af et nyt tag. De gamle tagsten, der blev oplagt i 1958 eller tidligere, lå ikke tilstrækkeligt tæt, så der kunne trænge vand ind i den underliggende konstruktion. Alt skal være parat til 1. december, hvor den svenske efterretningstjeneste SÄPO afspærrer rådhuset i forbindelse med uddelingen af de årlige Nobelpriser.

Leverandøren af tegl til renoveringen er dansk. Volstrup Teglværk ved Sæby, der er en del af Monier-koncernen, sendte de første sten til Stockholm allerede i 2005, og værket har i alt leveret 45.000 håndstrøgne Dantegl-tagsten. Det svarer til en tagflade på sammenlagt 3.000 m².

Formes med de bare næver
Byggeriet af Stockholms Rådhus, der er tegnet af arkitekt Ragnar Östberg, blev påbegyndt i 1911 og indviet sankthansaften 1923. Arkitektens grundlæggende idé var, at rådhuset skulle fremvise det ypperste inden for svensk arkitektur og håndværk. Det er et markant og betydningsfuldt bygningsværk, og kommunen har på bedste vis forsøgt at efterkomme Östbergs ønske.

- Vi havde valgt en håndstrøget svensk vingetagsten, hvis det var muligt, men der eksisterer i dag ikke et eneste teglværk i Sverige, som fremstiller håndstrøgne tegltagsten, så vi måtte i stedet rette blikket mod Danmark og Volstrup Teglværk. Jeg har besøgt teglværket i det nordlige Jylland, og det er imponerende at se, hvordan hver enkelt tagsten formes med de bare næver, fortæller Elisabet Wannberg, Stockholm Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094