23948sdkhjf

Faldende efterspørgsel på solceller

Færre henvendelser og annullerede bestillinger er blevet hverdag i kølvandet på sidste uges solcelleudspil fra Energiministeriet.
Solcelle-festen for danske husejere er midlertidigt afblæst. Efter at energiministeren i sidste uge kom med et udspil, der fremover vil gøre det mindre attraktivt for husejere at investere i solceller på taget, er interessen dalet betydeligt.

Det oplyser Bolius – Boligejernes Videncenter, som har talt med en lille håndfuld af branchens aktører. Vega Solar-Panels er et af de firmaer, der i høj grad mærker den manglende interesse for solcelleanlæg.

- Før havde vi typisk ti forespørgsler på solcelleanlæg om dagen. De sidste tre dage har vi blot haft otte i alt. Og siden den 5. november, hvor energiministeren kom med sit udspil, har vi ikke fået én eneste ordre, siger salgs- og teknikchef Steen Hansen til bolius.dk.

Firmaet deltog i sidste weekend på en stor energimesse, og også her var interessen for solceller lav.

- Vi havde kun fire henvendelser. Da vi sidste år deltog i samme messe, stod folk i kø ved vores stand og ventede på beregninger over, hvad et solcelleanlæg ville koste dem, siger Steen Hansen.

Boligejere annullerer bestilling på solcelleanlæg
Bilka, der også sælger solpaneler, har ifølge indkøbschef Mads Rye Christensen oplevet et stort fald i salget inden for den sidste uge. Det samme har elselskabet SE, det tidligere Energi Syd.

- Enkelte har helt annulleret deres bestilling på et solcelleanlæg, fordi de er usikre på, om det også fremover vil være en god forretning, fortæller Susanne Kamp Nielsen, der er ansvarlig for energisalget hos SE.

Energiselskabet har i år sat dobbelt så mange solcelleanlæg op sammenlignet med det foregående år. I det sidste halve år har selskabets konsulenter og sælgere derfor konstant været ude hos husejere for at fortælle om solcelleanlæg.

- Der har været en voldsom nedgang i bookninger af møder de sidste dage. Det er klart, at folk er knap så interesseret i at høre om solceller, så længe det ikke er afklaret, hvordan støtten fremover bliver, siger Susanne Kamp Nielsen til bolius.dk

Forhandlinger afgør nye regler for solceller
Om regeringens udspil om en ændring i den indirekte støtte til solceller bliver til noget, vides ikke. Efter al sandsynlighed bliver reglerne ændret, men om hele regeringens forslag bliver til virkelighed, afgøres af politiske forhandlinger.
Ifølge Susanne Kamp Nielsen er det endnu ikke klarlagt, hvor grænsen går for, om et anlæg hører under 2012-ordningen eller de fremtidige ordninger.

- Vi ved endnu ikke, om anlægget skal være færdigmonteret inden 31. december, eller om det er nok, at det er købt og bestilt for at komme ind under den nuværende støtteordning, siger hun.

Solcellebranchen mener, at boligejere vil stoppe med at købe solcelleanlæg, hvis energiministerens nuværende forslag går igennem, fordi gevinsten bliver markant mindre.

- Med en tilbagebetalingstid på mellem 17 og 21 år, som vil blive konsekvensen af forslaget, vil det være totalt uinteressant for almindelige boligejere at investere i solceller, mener Steen Hansen fra Vega Solar-Panels.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098